1. Haberler
  2. Politika
  3. AK Parti İl Başkanı Uncu gazetecilerle bir araya geldi

AK Parti İl Başkanı Uncu gazetecilerle bir araya geldi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AK Parti İl Başkanı Uncu gazetecilerle bir araya geldi

AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü etkinliği kapsamında Mardin de görev yapan gazetecilerle bir araya geldi.

AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü münasebetiyle il genelinde görev yapan gazetecilerle bir araya geldi. Uncu, “Hep beraber bu memleketin kalkınması için elimizden geleni yapacağız. Mardin’i hak ettiği noktaya taşımaya çalışacağız.” dedi

Göreve seçilmesinin ardından gazeteciler ile ilk kez 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü nedeniyle bir otelde düzenlenen programda bir araya gelen AK Parti Mardin İl Başkanı Mehmet Uncu yaptığı konuşmada, Mardin’in tanıtılması açısından basının önemine dikkat çekerek, Basın mensuplarının sürekli sahada olduğunu ve kentin kalkınması açısından önemli bir görev üstlendiğinin altını çizerek proğrama katılan gazetecilere teşekkür etti.

Ak Parti il başkanı Uncu, şunları söyledi:

Basın mensupları olarak büyük emekler harcıyorsunuz. Zor bir dönemden geçiyoruz. Sürekli sahadasınız. Bu yüzden vatandaşların sıkıntılarına ulaşma da sizden de destek talep ediyorum. Hep beraber bu memleketin kalkınması için elimizden geleni yapacağız. Mardin’i hak ettiği noktaya gelmesi için çalışacağız. Tekrardan çalışan gazeteciler gününüzü kutluyorum.

“15 ŞUBAT’A KADAR DA BEN 705 MAHALLEMİN HEPSİNİ DOLAŞACAĞIM”

Ben tüm çalışmalarımda en başta bir stratejik plan hazırlıyorum ve o planı uygulamak için de elimden geleni yapıyorum. Her gün sabah saat 7’den itibaren biz partideyiz, çünkü bir plan yapmışsanız onu çalışarak yapmanız gerekiyor. İnşallah 4 yıllık tarihi planımızı 1 Şubat’tan itibaren parti olarak uygulamaya koyuyoruz. 15 tane birimimiz var 15 tane birimin yapacağı tüm faaliyetleri ilçe bazın da gerçekleştireceğiz. 15 Şubat’a kadar da ben 705 mahallemin hepsini dolaşacağım hepsiyle beraber bir araya geleceğim bunu yapma sebebimiz oradaki sorunları görmek ve tanımak.

“SİYASET TOPLUMUN REFAH SEVİYESİNİ ARTIRMAK, MEMLEKETİN GELİŞMESİ, KALKINMASI İÇİN YAPILIR”

Mardin diğer illere, Urfa’ya Diyarbakır’a kıyasla biraz daha gelişmeyi hak eden bir yer. Mardinliler olarak bizim eski durumumuza gelmemiz gerekiyor. Bunu da öngörerek stratejik planı mevcut konjonktürü öngörerek hazırlarsınız, risklerinizle beraber onu gerçekleştirmeye çalışırsınız.  Şu an Mardin uçuşa hazır bir uçağa dönmüş vaziyette bunun sebebi de şu, İnşallah Suriye’deki gelişmelerle beraber tekrardan sınır kapılarımız açılır hem Şenyurt olsun hem Nusaybin sınır kapısı olsun onun dışında Irak ve Suriye, o yüzden Mardin’i bizim bu planlamaya uygun hazırlamamız gerekir. Mardin’in gelişmesi için Siyasi olarak da hazırlamamız gerekir. Siyaset ne için yapılır siyaset insanların toplumun refah seviyesini artırmak için yapılır, memleketin gelişmesi kalkınması için yapılır. Biz de Adalet ve Kalkınma Partisi olarak Cumhurbaşkanımızın liderliğinde bu misyonla çalışıyoruz.

“UMUT-İCRAAT-GELECEK VİZYONUYLA TÜRKİYE’NİN YENİ YÜZYILINDA BİZ HALKIMIZA UMUT OLMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Cumhurbaşkanımız bir nevi çağ atlattı. Çünkü 90’lı yıllarda bir böbrek hastası olarak Diyarbakır’a sürekli gidip geldiğimde yapılan yollardan, fen lisesini kazandığından dolayı Mersin’e gidip geldiğimde yapılan yollar yapılan çalışmaları iyi biliyorum. Bu 22 yıl boyunca bu gelişim kaydedildi, bu gelişmelerle beraber eksik kaldığımız yatırımlar da var, bu yatırımları da eski bir bürokrat olarak takip etmeği ve bu yatırımlara kaynak bulmayı iyi biliyorum. Çünkü bir Kalkınma Ajansı geçmişimiz de var, Mazıdağı’ndaki Fosfat tesisinden tutun diğer tekstil yatırımlarına kadar bölgeye kazandırılmasında emeğimiz var. Buna ek olarak il genelindeki restorasyonların finansmanı ve birçok projede imzamız var. Daha farklı projeleri de gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Bunu yaparken de güçlü bir teşkilatla mahalle mahalle, sandık sandık, hane hane dolaşarak onlara dokunarak yola devam ediyoruz, umut olmaya çalışıyoruz ki Ak Partimizin vizyon belgesi de Umut-İcraat-Gelecek, o yüzden Türkiye’nin yeni yüzyılında biz halkımıza umut olmaya çalışıyoruz ki ekonomik koşullar gittikçe düzeliyor. 2025 yılından sonra bunu atlatabiliriz İnşallah.

“DEPREMİN BİZE MALİYETİ YAKLAŞIK 125 MİLYAR DOLAR”

Bunu da anlatmak isterim, bir deprem yaşadık depremi unutmamamız gerekiyor bir pandemi sürecini yaşadık deprem Mardin’i de ticaret sektörünü de doğrudan olumsuz yönde etkiledi. 11 ili etkileyen 2-3 tane şehrimizin tamamen yıkıldığını gördük. Depremin bize maliyeti yaklaşık 125 milyar dolar deprem yaraları da hızlı bir şekilde sarılıyor herhalde dünyanın hiçbir yerinde bu kadar hızlı sarılmamıştır onun da bize yükü 125 milyar dolar. Buna ek olarak da 2020 den itibaren 2020-2121 yıllarında pandemiden dolayı 2 yıllık kaybımız var. Bunları üst üste koyduğumuzda 2020’den 2023 e kadar 4 yıllık bir üretim kaybımız. Bunun da hızlı bir şekilde yaraların sarılması ve siyasi konjonktürün de Cumhurbaşkanımızın vizyonuyla beraber Suriye ve ırak’ta gelişmelerle hızlı bir şekilde ekonominin toparlanması ve hızlı bir kalkınma evresine gireceğimizi bekliyoruz.

“120 YIL ÖNCESİNE GİTTİĞİMİZDE 3.000 TANE DOKUMA TEZGAHI VAR”

Kongrelerle beraber bir yenilenme sürecine girdik. Kendi kongremizde de değişimler oldu yeni Yürütme Kurulu arkadaşlarımız var. Bu yenilenme ve tazelenme ile beraber bizim Mardin olarak hem siyaseten hem de icraatlarla beraber Mardinimizi daha bir yüksek seviyeye getirmemiz gerekiyor. Çünkü geçmişe baktığımızda hani bundan bir 120 yıl öncesine gittiğimizde Mardin’de ispanya fahri Konsolosluğu var. Fahri Konsolosluğu niye kuruluyor 3.000 tane dokuma tezgahı var ve bu dokumalar daha İngiltere’ye kadar gidiyordu. Hazırladığım Anadolu tekstil tarihi kitabı var, ona baktığınızda bu kot pantolonları dediğimiz pantolonların kökeninin Anadolu toprakları olduğunu Mardin toprakları olduğunu görürsünüz.

“MEMLEKETİN GEÇMİŞTE OLDUĞU GİBİ İLERİYE TAŞINMASI İÇİN HEPİMİZE BÜYÜK YÜK DÜŞÜYOR”

Bu taş yapılar bedava yapılmıyor bu anıtsal yapılar bedava yapılmıyor bunlar tamamen finansmanla yapılıyor. Ulu camiye gittiğinizde Allah onlardan razı olsun Ulu caminin doğu kapısında bir vergi muafiyet levhası var, o vergi muafiyet levhasıyla beraber artık Mardin merkez Kızıltepe ve Nusaybine rakip olabiliyor, kervanlar çıkmaya başlıyor bununla beraber çarşılar gelişiyor 17 tane çarşı var hatta Evliya çelebinin seyahatnamesinde ya da başka bir seyahatnamesi tam hatırlayamadım ama öyle bir tabir geçer, bir Ama şehri kimsenin yardımı olmadan kokularıyla gezebiliyor. 17 çarşıda farklı farklı yapılanmasıyla beraber rahatlıkla çarşıda neler üretildiğini bilebilir böyle bir memlekete sahibiz, bu memleketin geçmişte olduğu gibi ileriye taşınması için hepimize büyük yük düşüyor.

“470 TANE PROJENİN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Büyükşehir seçimlerinde Abdullah Erin beyle beraber çalışmıştık 470 tane proje vardı inşallah bu projelerin gerçekleşmesi için elimizden geleni yapacağız. Teşkilatlanmamız da 3 tane ana stratejimiz var, bir tanesi konsolidasyon bize oy veren bizimle beraber yürüyen seçmenimiz ile beraber bir konsolidasyon süreç onlarla bir kavuşma bize küskün olanları tekrardan kazanmak. İkincisi ise gençleri kazanma, yani 15-18 yaş arası gençlerimize yönelik yakın bir çalışma gerçekleştireceğiz. Onları kazanmaya çalışacak çünkü bizim yaş ortalamamız 23, Türkiye’nin yaş ortalaması 35’e yaklaştı.

Türkiye’nin de yükü bizim sırtımızda o yüzden parti olarak gençlere dokunabilen daha fazla dokunabilir hale gelmemiz gerekiyor mardin’de, bunu yapabilmek için de kazanmak yani bize küskün olanlar+ yeni seçmenleri kazanmak üçüncüsü ise diğer partilerden hani bize seçmen kazanmak böylelikle hani 4 yıldan sonra da inşallah en yüksek oy oranına sahip Mardin’de parti haline gelebiliriz bunu yaparken de bir mahalle yönetimi yapılanmamız olacak hane ziyaretlerimiz her ay mahalle başkanları ve sandık yöneticileriyle beraber gerçekleşecek sahadan ayrılmayacak burada da ana maksadımız şu insanların ihtiyaçlarını gidermemiz yani elektrik konusu olsun yol konusu olsun belediye hizmetleri olsun diğer hizmetlerin hepsinde biz bunun takipçisi olacağız, buna ek olarak da Mardin’in nerede olduğunun bilincinde olmasını sağlayacağız.

“MEDENİYETİ BU COĞRAFYA YARATTI.12.500 YILDIR BİZ TARIM YAPIYORUZ, ÜRETİM YAPIYORUZ”

Ne demek Mardin’in nerde olduğunun bilinci, şimdi biliyoruz Dargeçit’te Boncuklu tarla var boncuklu tarla yaklaşık hani Göbeklitepe den belki 500 yıl belki 600 yıl daha eskidir. Göbeklitepe ve diğerleri gibi anıtsal yani büyük anıtsal yapılara sahip değil ama orası bir takı işleme atölyesi, takı işleme atölyesi ne demek biliyor musunuz bizim zanaat ve öğretim kültürümüz ki tarımdan ticarete kadar ticaret de oluyor orada oksijen taşları farklı yerlerden geliyor. 12.500 yıllık bir mirasımız var bu ne mirasıdır bu üretim mirasıdır 12.500 yıldır üretim yapıyoruz daha Amerika yokken, Avrupa yokken birçok yer yokken biz üreticiydik.

12.500 yıldır biz tarım yapıyoruz biz tarımsal bir toplumuz tarımı bir üst lige çıkarmak için bunun bilincinde olmamız gerek, Tarımı biz ürettik bir icat ettik bunun bilincinde olmalıyız bakın bu topraklar ve bu insanlar tarımı icat etti tarımla beraber yerleşik düzene bu insanlar geçti, biz geçtik bizim atalarımız geçti 12.500 yıldır medeniyeti bu coğrafya yarattı çünkü medeniyet biliyorsunuz medeniyet medeni yani Arapçada şehir kavramıyla ortaya çıkmıştır ilk yerleşim düzenindeki insanları bizim medeniyetimiz bizim toplumumuz ortaya çıkardı o yüzden şehirlerimiz de bu medeniyete uygun hale gelmeli ki Mardin neyle ünlüdür Türkiye’de ender olan şehir mimarisiyle ünlüdür, medreseleriyle ünlüdür, medreselerin ve manastırların ne önemi var biliyor musunuz burada bilim üretildi. Mesela Nusaybin’de Mor Yakup kilisesi en eski akademi, en eski Üniversite diye geçer.

Felsefenin bir zincirin halkasıdır yani burası medreseleri ile manastırları ile beraber akademilerin ile beraber bilim üretmiş bir yerdir. Türkiye’nin ilk ordinaryüs profesörü Ebül’ulâ Mardin’dir Mardin ailesi 400 yıla yakın Kasımiye medresesinde müderrislik başlığı yaptı yani baş müderrislik yaptı yani yine Türkiye’nin gelişimine en büyük katkıları yine bu memleket verdi.

Nice nice Doktorlar, nice nice siyasiler, nice nice yazarlar bu Mardin’den bu memleketten çıktı biz bunun bilincinde olmalıyız bu bilinçle hareketle yani 4 yıl içerisinde inşallah Mardin Unesco ya girecek 3 tane geçici listede yerimiz var, inşallah 2028’e kadar bunların gerçekleşmesini görebiliriz. ben bunun takipçisi olacağım.

“MARDİN BİRLİKTE YAŞAMA KÜLTÜRÜYLE BERABER TÜRKİYE’NİN MARDİNLEŞMESİ GEREKİR”

Mardin bir lojistik merkezidir bakın tekrardan boncuklu tarlaya gidersek ta Bingöl’den buraya oksijen taşları getirilmiş o dönemde bir de ticaret yapılmış buna ek olarak Kızıltepe, Nusaybin bunlar büyük alanlar büyük yerleşimler hep ticaret yapılmış Ortaköy mesela bir ticari kavşak noktası gittiğimiz her yerde bunlar var, Mazıdağı yine bir ticari alan. Şimdi ticarete de bizim lojistik kalkınma yoluyla beraber Habur Şanlıurfa yolu otoyolu onun dışında demiryolu yatırımları bunların peşinden gitmemiz gerekiyor çünkü biz ticaretin de merkezlerinden biriydik tekrar bu merkezlerden biri olacak ki, Osmanlı döneminde de öyleydi erken Cumhuriyet döneminde de öyleydi halen de öyle çünkü Irak’a ticaretin büyük bir kısmını bizim memleketimiz yapıyor bununla beraber hani yeni bir süreç var Cumhurbaşkanımız buradaydı Cumhurbaşkanımızın bir lafı çok hoşuma gitti Mardin bir şehirden çok daha fazladır, ben aslında Mardin birlikte yaşama kültürüyle beraber Mardin, Türkiye’nin Mardinleşmesi gerekir. 90’lı yıllara kıyasladığımızda aslında Türkiye Mardinleşmiş vaziyette biraz daha Mardinleşmesi gerekiyor biz bir örneğiz neden örneğiz biliyormusunuz Savur da manastırda bir yazı var, metropolit restorasyona destek verdiği için Artuklu Sultanına teşekkür yazısı koyuyor. Yani bir yazıt düşünün dünyada yoktur belki de Böyle bir yazıt var kendi aramızda birbirimizle anlaşarak birbirimizle yaşayarak birbirimizin kültürleriyle yoğrularak bu alana geldik o yüzden Türkiye Mardinleşmeli ve Mardin bir şehirden çok daha fazlasıdır.

“MARDİN’İ HAK ETTİĞİ YERE GETİRECEĞİZ”

Bu projeleri takip ederek biz Mardin’i hak ettiği yere getireceğiz ve kardeşliğimizi bir arada yaşayarak daha da ileri gitmesi konusunda birbirimizi destekleyeceğiz birbirimize dua edeceğiz ve bunu yaparken de şunu söylemek isterim hiçbir şekilde dedikodu bataklığına saplanmadan o şunu demiş bu şunu demiş değil bir menzil var o menzil memleketin kalkınmasıdır o etrafa bakmadan bunu yapmaya çalışacak o yüzden hep beraber bunu yapmalıyız bunu yapmaz isek aramıza tefrika girer mesela bu tefrikalarda şu an hani Filistin’de Gazze’de yapılan zulmü vahşeti görüyorsunuz bizim daha güçlü olmamız gerekiyor bu durumları engellemek için çünkü bizim kültürle yoğrulanlar bu zulümlere karşı gelir bizim kültürümüzde bu zulümler yok bakın 12.500 yıldır biz ticaretimizi yapıyoruz memleketlerimizi kuruyoruz biz medeniyeti tüm dünyaya aktarmış insanlarız o yüzden yine aynı şekilde bir arada Kavi bir şekilde güçlü bir şekilde durarak kardeşlik hukukuyla beraber bunu tüm dünyaya yayacak şekilde Türkiye’yi ve Dünyayı Mardinleştirmemiz gerekiyor yoksa diğer türlü ırkçılıkla beslenen ideolojik saplantılarla beslenen ayrılıkçılık zihniyetiyle Filistindeki olaylar gerçekleşir, bunu da dünyaya anlatmamız gerekiyor Mardin bu vizyonla ileriye taşınacak ben o yüzden 4 yılda inşallah engellemelerle beraber beklemediğimiz işlerle beraber hedefimizin yüzde seksenini gerçekleştiririz.

 Bu kapsamda basınımıza büyük bir iş düşüyor. Allah sizden razı olsun büyük emekler harcıyorsunuz ki zor bir dönemden geçiyoruz aynı zamanda bir zorluklar yaşıyorsunuz. Kar kış kıyamet demeden sürekli sahalardasınız o yüzden sizden de desteğinizi talep ediyoruz hep beraber insanlar bu memleketi bir araya getirebiliriz çünkü ben bu şuna inanıyorum hepimizin menzili belli bu memleketin kalkınması daha iyi bir yere gelmesi o yüzden sözlerime son verirken sizden destek ve duanızı talep ediyorum. Tekrardan çalışan gazeteciler gününüzü kutluyorum.

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir