1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Coronamıyım Değilmiyim …

Coronamıyım Değilmiyim …

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CORONAMIYIM (COVİD19) DEĞİLMİYİM  …

Son zamanlarda dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan. Gündemden düşmeyen (COVİD19) etkisi hala devam etmektedir.

Bireye tıp literatüründe sağlıklıdır diyebilmemiz için psikolojik biyolojik ve fiziksel olarak sağlıklı olması gerekiyor. Biz toplum olarak belki  (Covid 19 ) ’a  biyolojik ve fiziksel olarak  alıştık ya da alışıyoruz peki psikolojik durumumuzu  bu süreçte ne kadar koruyabiliyoruz. Özellikle bölgemizde yapmış olduğumuz araştırma sonuçlarına göre her iki insandan biri her gün bu hastalığa yakalanıp, yakalanmadığını merak ediyor ve çeşitli kaynaklardan araştırmalar yapıyor.

Coronavirüsün  yol açtığı salgın nedeniyle insanların kaygı düzeylerinin  arttığını şehrimizde görebiliyorum. Bu sebeple vatandaşlarımızın hasta olmamalarına rağmen “yalancı hastalık’ psikolojisine kapıldığını ve kaygılandığını söyleyebilirim.

Gerçekte bu salgına yakalanmadığı halde kendini kötü hisseden ve sanki belirtisi varmış gibi bir ruh haline bürünen bireyler çözüm yollarını genellikle araştırma yoluna giriyorlar.

Hayatta kalmak ve yaşamımızı sağlıklı bir şekilde devam ettirebilmek  en  temel  motivasyonumuzdur.

Bu sebeple hayatımızı tehlike altında olduğunu sezdiğimiz zaman dürtüsel olarak kaçınma davranışı sergileriz.  Korku ile başlayan bu süreç belli bir süre sonra kontrol altında tutulmazsa yerini psikolojik semptomlara bırakabilir.

PEKİ BİREY BU SALGINLA PSİKOLOJİK OLARAK NASIL MÜCADELE ETMELİ?

Öncelikle sağlık bakanlığının belirtmiş olduğu kurallara uyun ve bu kurallara uymayan ortamlardan uzak durmaya çalışın.  Kişisel bakımınıza özen gösterin. Bu davranışları sergiledikten sonra panik yapacak bir durumun olmadığını kendinize anlatın ve bu durumu benimseyin.

Kaygı düzeylerinizi kontrol altında tutun, beyin sizi değil siz beyninizi yönetin. Sakin ve soğukkanlılık konusunda çevrenize rol model olun.

Sürekli bu salgından bahsedip gerçeği yansıtmayan muhabbetlerden uzak durun. Beslenme ve uyku düzeylerinize dikkat edin. Her kaynaktan bilgi almayın gerektiğinde uzman kişilere danışın araştırdığınız kaynakların güvenilir olduğundan emin olun.

Kendi sağlığı ve sevdiklerinin sağlığı hakkında yoğun sık ve sürekli endişe halindeyseniz, kendinizi keyifsiz bunalmış ve yorgun hissediyorsanız, davranışlarınızda ve düşüncelerinizde devam eden olumsuz bulgular olduğu hissediyor ya da düşünüyorsanız ve bu durum aktif 1 aydan fazla devam ediyorsa mutlaka bir ruh hekimine ya da uzman psikologlara başvurun.

 Bu salgına yakalanıp yakalanmayacağınıza almış olduğunuz tedbirler karar verecek. Unutmayın ki alacağınız tedbir coranadan daha güçlüdür.

MUTLU SAĞLIKLI GÜNLER DİLİYORUM…

PSK. SERCAN BAHÇİVANCI.