“Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi” hayata geçirildi
Dargeçit ilçesinde, “Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi” kapsamında bal üreticilerine 1500 kovan, 50 bal sağım makinesi ile arıcılık alet ve ekipman dağıtım töreni düzenlendi.
Bir dizi program ve temaslarda bulunmak üzere Mardin’e ziyaret gerçekleştiren Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider de Valilik ziyaretinin ardından Mardin Valisi / Büyükşehir belediye başkan vekili Mahmut Demirtaş ile birlikte “Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi” kapsamında arıcılık malzemesi dağıtım törenine katıldı. Kızıltepe – Mardin Karayolu üzeri Kocalar Mahallesi Mevkiinde bulunan 128 dekar alan üzerine kurulan fidan üretim alanı ve serasında incelemelerde bulunduk.
Bal üreticilerine 2 milyon 153 bin liralık destek
Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, törende yaptığı konuşmasında ilçenin olumsuz konularla anılmasının artık geride kaldığını, en kırsal kesiminde bile kadınların üretim yaptığını söyledi.
Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş’ın başkanlığında yerel yöneticilerin önemli çalışmalara imza attıklarını görmenin mutluluğunu yaşadıklarını kaydeden Gizligider, bu çalışmalarla Mardin’in Güneydoğu’nun parlayan yıldızı olmaya devam edeceğini belirtti.
“Türkiye artık geçmişin Türkiye’si değil”
Kalkınma meselesinin önce kadınlarla başladığını ifade Bakan Yardımcısı Gizligider, kadınların üretim kadınların üretim yapmasını önemsediklerini kaydederek şunları söyledi:
“Artık Mardin’in merkezinde de kırsalında da gündemimiz farklı bizim. Bin yıl önce bu topraklardaki hakimiyetimiz de o hilali pırıl pırıl parlattığımız günlere dönüşümüzün müjdesini veriyoruz. Sizlerden istirhamımız lütfen bu misyon ve vizyona yani 2023, 2053 ve 2071 vizyonuna sahip çıkın. Bizim Mardin Dargeçit’ten vereceğimiz mesaj çok anlamlı. Tüm Türkiye’ye vereceğimiz mesaj çok anlamlı. Türkiye artık geçmişin Türkiye’si değil. Cumhurbaşkanımızın da dediği gibi ‘bir olacağız, iri olacağız, diri olacağız.”
17 Projeye 27 Milyonluk liralık destek
Törende konuşan Vali ve Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mahmut Demirtaş ise tarım ve hayvancılık sektörünün, kalkınma için gerekli ekonomik girdilerin elde edilmesi bakımından önem taşıyan sektörlerin başında geldiğini, istihdam hacminin genişletilmesinde, iş gücünün dengeli kullanımında ve sosyo-ekonomik standartların geliştirilmesinde büyük rol oynadığını belirtti.
Dağıtılan 1500 kovanın faaliyete girmesiyle yılsonunda 2 binin üzerinde arı kovanının olacağını ve kadınların burada en güzel balı üreteceğine inandığını aktaran Demirtaş, şunları söyledi:
“Valilik ve Büyükşehir Belediyesi olarak son 2 yıldan beri çok ciddi tarımsal kalkınmayı gerçekleştirmek için ciddi projelere imza attık. Bugün bu projemizin toplam maliyeti 2 milyon 153 bin lira. Bugüne kadar biz yaklaşık 17 ayrı tarım projesini hayata geçirdik. Bunun bize maliyeti yaklaşık 27 milyon lira. İlk defa Mardin’de Büyükşehir Belediyesi tarım alanında bu kadar büyük bir kaynağı çiftçilerimizin hizmetine sunuyor. Bunları Cumhurbaşkanımızın sayesinde gerçekleştiriyoruz. Gece gündüz demiyoruz arkadaşlarımızla, kaymakamlarımızla, belediye başkanlarımızla birlikte daha güzel hizmet edebilmek için elimizden gelen tüm gayreti gösteriyoruz. Helali hoş olsun, projelerimiz devam edecek.”
Dargeçit’te üretilen balın pazar sorununun olmadığını, belediyenin satış ofislerinde de satılabileceğini kaydeden Demirtaş, “Hiç merak etmeyin, bir gram dahi balınız elde kalmayacak. Yeter ki siz üretin, biz bunu satmaya hazırız.” dedi.
Dargeçit Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy’da ilçelerinin artık terörle değil huzurla üretimle anılmasının mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Vali Demirtaş ve protokol tarafından bal üreticileri kadınlara ekipmanlar dağıtıldı.
Törene; Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Vali Mahmut Demirtaş, Kaymakam Ömer Özbay, Belediye Başkanı Mehmet Cüneyt Aksoy, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, ilgili kamu kurum müdürleri, STK ve siyasi parti temsilcileri, bal üreticileri ile vatandaşlar katıldı.
Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider, Dargeçit programının ardından Mardin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde Kızıltepe – Mardin Karayolu üzeri Kocalar Mahallesi Mevkiinde bulunan 128 dekar alan üzerine kurulan fidan üretim alanı ve serasında incelemelerde bulunduktan sonra Mardin’den ayrıldı.
“Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi”
“Dargeçit’te Kadınlar Bal Üretiyor Projesi” ile ilgili Bilgi Notu paylaşan Tarım ve orman il müdürü Menduh Dinler ise şu detaylara yer verdi;
Dargeçit İlçemizin toplam tarım alanı 182.984 dekar olup, tamamına yakınında kuru tarım yapılmaktadır. Arazilerin küçük olması ve kuru tarım yapılması çiftçilere ekonomik olarak getirisi fazla olmamaktadır. Yeterli ekonomik gelir elde edemeyen üretici ya göç etmek zorunda kalmakta yada mevsimlik işçi olarak başka illerde çalışmaktadır.
Barajdan etkilenen kırsal mahallelerimizde bazı üreticilerimizin ekili ve dikili alanları su altında kalmış bu nedenle tarımsal faaliyetleri daralmıştır. Aynı zamanda baraj gölü sayesinde bölge florasında çok çeşitli bitki örtüsü ve uzun çiçeklenme süresine zemin oluşturmuştur. Bu da arıcılık için istenen bir durumdur. Ayrıca bugüne kadar baraja yaklaşık 1 milyon 200 bin sazan balığı bırakıldı.
Tarımsal üretim sürecinde, ailenin ve toplumun en büyük emektarlarından olan kırsalda yaşayan kadınlarımızın tarımsal üretimin her aşamasında yer almasına karşın tarımda ve özellikle arıcılık faaliyetlerinde istenilen sevide yer almamıştır. Nüfusun yarısını oluşturan toplum hayatına erkeklerden daha fazla iştirak eden ve özellikle zor koşullarda çalışma mücadelesi veren kırsal alandaki kadınların sorunlarının çözümü önem taşımaktadır.
Tarım sektöründe kadın emeği; aile içinde kayıt dışı, güvencesiz çalışan, üretimde de ücretsiz aile işçisi olduğundan gelir getirici faaliyet olarak görülmemekte ve istatistiklere yansımamaktadır.
Kırsalda kadın emeğinin görünmezliği doğal olarak kadını yoksullaştırmakta ve yoksunlaştırmaktadır. Bunun önüne nasıl geçilir diye düşünülerek hazırlanmış bu proje sayesinde yoksullukla mücadele, kadının kırsaldaki konumuna sağlayacağı katkı ile ortaya umut verici bir görünüm çıkaracağı kesindir.
Projemiz ile;
Kırsalda yaşayan kadınların ekonomik gelişme düzeyini arttırmak,
Kırsalda yaşayan kadınların görünmez hâle gelen emeklerini görünür kılmak,
Bölgede yaşayan halkın geçim kaynağına bir hayvancılık faaliyeti daha ekleyerek hayvansal ürün çeşitliliğini sağlamak,
İlçeye arı ürünleri piyasasını oluşturarak hızlı artan nüfusun yeterli ve dengeli beslenmesine katkı sağlamaktır,
Çiftçilerimizin gelirlerini artırarak hayat şartlarının yükselmesini sağlamak,
Büyükşehirlere olan göçü engellemek ve göç eden genç nüfusu geri dönmelerini sağlamak,
İlçedeki az gelirli çiftçilere bir defa ayni veya nakdi yardım yapma yerine kendi geçimlerini temin edebilecekleri sürekli bir faaliyet ve işletme kurmalarını sağlamak,
Toprağı olmayan ve ekip biçecek yeterli toprağı bulunmayan çiftçilere arıcılığın topraksız bir tarım faaliyeti olduğunu bölge halkına benimsetmek,
Arıların bitkileri döllenme özelliğinden yararlanarak bitkisel üretimin artmasına katkıda bulunmak.
Çiftçilerin gelirlerinin artırılması ile diğer faaliyetlere sermaye imkânı sağlamak,
İlçe ekonomisine katkı sağlamak, canlılık ve hareketlilik getirmek,
Arıcılık faaliyetini kendi sermayesi ile yürütebilecek kişilere örnek olup onların da arıcılığı bir geçim şekli olarak görmelerini sağlamak.
Toplam 2.153.000 TL’lik bu proje ile kırsalda yaşayan emektar kadınlarımıza 20’er adet arılı kovan, 10 adet boş kovan, arıcılık için gerekli malzemeler ve bal sağım makinesi vererek hem kadının arı yetiştiriciliği üzerinde söz sahibi olması, hem de özen gerektiren bir faaliyeti üstlenerek aile gelirine katkı sağlaması ve göçün önlenmesi amaçlanmıştır.
Ilısu Baraj sahasından etkilenen mahallelerde ikamet eden kadınlardan eğitim alıp, projeden faydalanmak için başvuru yapan arıcılık sertifikasına sahip 41 kadın ve Dargeçit İlçemizde ikamet eden 9 kadınımız, toplamda 50 kadın bu projeden faydalandırılmıştır. Proje kapsamında 20’şer adet arılı kovan, 10 adet boş kovan, arıcılık alet-ekipmanları ve her şahsa 1 adet bal sağım makinesi dağıtımı yapılacaktır. Projenin uygulanması ile Kırsalda yaşayan kadınların emeklerini görünür kılmak ve ekonomik olarak aile bütçesine katkı sağlayarak aile gelirini arttırmak ve göçün önüne geçmek amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda faydalanıcı kadınlara konu uzmanları tarafından teorik ve uygulamalı teknik arıcılık eğitimleri verilmiştir. Aynı zamanda Mardin Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Proje ortağı Mardin Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı bünyesinde barındırdığı teknik personel ve donanımlarla da eğitim sonrasında da faydalanıcı kadınlara teknik destek sağlayacaklardır.