1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Elektrik zamlarının ardından esnaf zorda

Elektrik zamlarının ardından esnaf zorda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Elektrik zamlarının ardından esnaf zorda

 

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç, elektrikte “esnaf tarifesi” uygulanmasını istiyor.

 

Mardin Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı İsa Tunç Yılbaşından itibaren elektrik fiyatlarına gelen zam ile birlikte esnafın zor duruma düştüğünü ve faturalarını ödeyemez duruma geldiğini belirterek elektrikte hükümetten “esnaf tarifesi” uygulanmasına geçilmesi talebinde bulundu.

 

Oda başkanı Tunç yaptığı açıklamada, “Elektrikte kademeli tarife hem vatandaşı hem de esnafı oldukça zorluyor. Her ne kadar daha önce açıklanan 150 kilovat saatlik baraj, yoğun itirazlar sonrası 210 kilovat saate çıkarılsa da esnaf bu konuda kendileri için özel bir adım atılması gerektiğini söylüyor.

Aylık 210 kilovat saatlik tüketim kritik sınır olarak belirlendi. Bunun altındaki ve üstündeki harcamalar farklı fiyatlandırılacak. Zamma sadece 50 oranında maruz kalmak için ayda 210 kilovat saatten az tüketmek gerekiyor. Tüketim bu sınırın üstüne çıktıkça, hissedilen zam seviyesi de artacaktır.

Ülkemizde geçerli olan 3’lü tarife sistemi ile en düşük elektrik ücreti sanayide ve en yüksek elektrik ücreti ise esnafımız tarafından kullanılmaktadır. Esnaf ve sanatkârımız son elektrik zamlarıyla birlikte elektrik faturalarını ödeyemeyecek duruma geldi. Esnafın her gün kullanmak zorunda kaldığı elektrikli eşyalarını bile kullanmaz hale geldi. Bakkal dolaplarını iade etmeye başladı, kasaplar dolaplarını çalıştıramaz hale geldi, terzi makinesini ve ütüsünü açmaya berber ve kuaför fön makinesini çalıştırmaya korkar oldu.”

 

Esnaf için en acil çözümün kademeli tarifede kendileri için özel bir sınırın belirlenmesi olduğunu ifade eden Tunç, eğer bu adım atılmazsa çok sayıda esnaf hızla kepenk kapatabileceğini belirterek, “Kasap, restorancı dolap çalıştırmasın mı? Ürünleri bozulsun mu? Kırtasiyeci tabela yakmasın mı? Terzi ütüsünü çalıştırmasın mı? Şimdi bu esnaflar iş yaparken kullandığı elektriğe bakıyor. Sonra da dönüp ne kazandığını hesaplıyor. Sonra zararda olduğunu görünce durumu sorguluyor. Neden dükkân açmaya devam etsinler?” şeklinde sözlerini sürdürdü.

 

Esnafın artan maliyetleri verdiği hizmete yansıtmak zorunda olduğunu vurgulayan MESOB Başkanı Tunç, bu konuda vatandaşın karşısına ilk olarak esnafın çıktığını ve vatandaşın zamların hesabını esnafa sorduğunu söyledi. “Ama esnaf eskisinden daha az kar ederek çalışıyor” elektrik ve doğalgaz maliyetlerinin artık kira giderini bile geride bıraktığına dikkat çekti. Türkiye’deki en küçük esnafın elektrik faturası ortamla bin liradan başlıyor. Bu çoğu işletmede aylık 10 bin lirayı aşıyor. Restoran ve kafe gibi işletmelerde ise 7-8 bin liradan başlayan elektrik faturaları çok büyük işletmelerde 100 bin lirayı bulabiliyor. Son gelen 3 faturalar arasında 100’de 1000 fark bulunmaktadır. Böyle devam ederse esnaf ve sanatkârlarımız çalışmaz duruma gelip iflasın eşine gelecektir. Kademeli tarifenin hedefi dar gelirli vatandaşlarımızı korumak ve enerji kullanımında tasarruf ve verimliliği artırmak ise de Pandemi koşulları sebebi ile hammadde fiyatlarında yaşanan artışlar sonucunda enerji maliyetlerinde de çok büyük artışlar meydana gelmiştir.”

 

Tunç; Her ne kadar devletimiz vatandaşlarımızı bu artışlardan koruma amacıyla elektrik faturalarında yarısını, doğal gazda ise beşte dördünü karşılayarak bir destekte bulunmuş olsa da Gelinen noktada enerji piyasalarının sürdürülebilirliği, maliyet bazlı fiyatlandırmanın ve öngörülebilirliğin sağlanması için zorunlu hale gelen bir düzenleme yapıldığından söz edilmekte ise de TEDAŞ’ında elini taşın altına koyması gerektiğini söyledi.

Günay A.Halıcı