İslam, El Yazmaları ile Yeniden Diriliyor

islami el yazmaları
islami el yazmaları
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İslam, El Yazmaları ile Yeniden Diriliyor

Mardin Artuklu Üniversitesi ev sahipliğinde, Irak Yazma Eserler Daire Başkanlığı ve Kadim Akademi Derneği ortaklığında  “2. Uluslararası El Yazmaları Sempozyumu ” başladı.

 

Üç gün boyunca yüz yüze ve çevrimiçi oturumlarla hibrit şekilde gerçekleştirilecek olan sempozyum açılış oturumu ile başladı.

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Bilgin, Kadim Akademi Derneği Başkanı   Doç. Dr. Ziya Polat ve Irak Yazma Eserler Dairesi Başkanı Prof. Dr. Mazın Sabah Al-Arajı’nın açılış konuşmaları ile başlayan sempozyuma ulusal ve uluslararası akademi dünyasından çok sayıda akademisyen ve  yazar katıldı.

 

Dârül İslam’daki İslam milletinin yüzyıldır içinde bulunduğu türbülanstan  çıkarak ciddi bir diriliş arifesinde olduğunu ifade ederek açılış konuşanlarını gerçekleştiren Mardin Artuklu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Bilgin ;

“İslam milletinin arasına önce fiziki sınırları daha sonrada zihni sınırları  çizdiler. Bizim çok kıymetli  el yazmaları eserlerimizi yağmalayarak kendi ülkelerine götürdüler. İslam aleminin tarih hazinesi olan  ve kimliğimizi oluşturan  el yazmalarımızı alarak, geçmişimizle bağlantımızı koparmaya çalıştılar.  Hafızamız konumunda olan şehirlerimizi yani mekana dair hafızamızı yok etmeye teşebbüs ettiler.  Bağdat’ın nasıl yağmalandığını  gördük aynı şekilde Şam’ın ve Halep’in  yerle bir edildiğini seyrettik. Dolayısıyla bizim yeniden dirilişimiz aslında el yazmalarımızın yeniden gün yüzüne çıkarılıp bilim dünyasına  sunulmasıyla mümkün olacak.  Bu gibi çalışmalar bilhassa akademik zihinsel engellerin kaldırılmasını sağlayacak, iş birliklerinin çoğaltılması ve  ortak programların yapılmasıyla mümkün olacaktır.” şeklinde konuşarak bu  tür önemli sempozyum  çalışmaları ile birlikte coğrafyamızın sınırlarının mevcut haliyle kaldırılmasa  bile zihinsel sınırların ortadan kaldırmış  olacağını vurguladı.

 

Açılış panelinin ardından MAÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Feridun Bilgin katılımcılara plaket takdiminde bulundu.

 

Türkiye başta olmak üzere Cezayir, Kuveyt, Sudi Arabistan, Irak, Suriye, Yemen, Lübnan ve Filistin olmak üzere 9 ülkeden 48 katılımcın 48 tebliğ sunduğu sempozyumun, Rektörlük Vali Kılıçlar ve Vali Koçaklar Konferans Salonlarında eş güdümlü olarak Arapça ve Türkçe olarak üç gün boyunca devam edeceği bildirildi.