1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Kızıltepe Belediyesi coğrafi işarete sahip bulgurdan ikramlarda bulundu

Kızıltepe Belediyesi coğrafi işarete sahip bulgurdan ikramlarda bulundu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızıltepe Belediyesi Gıda fuarında coğrafi işarete sahip Mardin bulgurundan çeşitli ikramlarda bulundu

Kızıltepe Belediyesi, Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda Mardin ovasında yetişen buğdaydan yapılan bulgurdan çeşitli yemekler yaparak ziyaretçilere ikram ederek tanıtımına katkı sundu.

Bu yıl 9’uncusu düzenlenen ve Mardin Valiliği, Büyükşehir Belediyesi, Organize Sanayi Bölgesi, Kızıltepe Ticaret Borsası öncülüğünde düzenlenen ve Ticaret Bakanlığı, KOSGEB, GAİB ve birçok kurum ve kuruluş tarafından desteklenen ‘MAGROTEX’23 Uluslararası Mardin Tarım Ekipmanları Gıda ve Hayvancılık Fuarı’nda firmalar ürünlerini sergileyip tanıtırken açık kaldığı 4 günlük süre içinde binlerce ziyaretçi tarafından ziyaret edildi.

Tarım ve Gıda fuarında stand açan Kızıltepe belediyesi, Bulgurun tanıtımına katkı sunmak ve daha çok sofrada yer bulmasını sağlamak amacıyla bölgenin tanınmış yemek ustalarından Hikmet Ölçer ve ekibine fuar boyunca, Coğrafi işaret tescilli “Mezopotamya Güneşi” olarak bilinen Mardin bulgurundan yapılan ikramlar fuara katılan vatandaşlara dağıtıldı.

4 gün boyunca binlerce vatandaşın ziyaret ettiği fuarda Kızıltepe belediyesi tarafından Mardin ovasında en büyük pay sahibi olan Kızıltepe ovasında yetişen ve Mardin organize sanayi bölgesinde üretimi yapılan bulgur’dan yapılan başta etli bulgur pilavı ve çiğköfte olmak üzere çeşitli ikramlarda bulunuldu.

Mardin, ülkedeki bulgur üretiminin yaklaşık yüzde 25’ini, ihracatın ise yüzde 35’ini tek başına karşılıyor ve üretilen yaklaşık 250 bin ton bulgurdan 100 bin tonu da ihraç ediliyor.

Kızıltepe ilçesinde bulunan MOVA AVM Fuar Alanında düzenlenen fuarın açılış konuşmasında Mardin Valisi Tuncay Akkoyun Mardin bulguruna ile ilgili olarak şunları dile getirdi;

“Mardin’imiz, ilk çağlardan beri bereketli hilal olarak adlandırılan Mezopotamya Ovasına sahiptir. Bu verimli topraklarda devletimiz birçok yatırımı, projeyi hayata geçirmiş ve Mardinli hemşerilerimizin hizmetine sunmuştur. Mardin’imizin yüz ölçümünün %36,7’si olan 326 Bin hektarlık alanda tarımsal faaliyet sürdürülmektedir.

Bulgur milli bir ürün niteliğindedir. Mardin Bulguru, Bölgenin önemli stratejik tarımsal ürünlerinden biridir. Bulgurun marka değeri kazanarak ihracatının arttırılması ile hem ekonomik hem de sosyal açıdan bölgenin kalkınmasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Yüksek besin değeri ve uzun raf ömrü sayesinde gün geçtikçe kullanımı yaygınlaşan ve yeni üretim teknikleri sayesinde kalitesi artan ürüne talep gün geçtikçe artmaktadır. Bununla beraber coğrafi işarete sahip Mardin Bulgurunun marka değeri kazanması, özellikle dış piyasada tanıtımı, ürünün hem pazar payının artmasını sağlayacak hem de ürüne itibar kazandıracaktır.”