Mardin’de ‘Aile hekimliğine uyum eğitim programı’ başladı
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından Mardin’de düzenlenen ‘Aile Hekimliğine Uyum 1. Aşama Sertifikalı Eğitim Programı’ Başladı.
Mardin il sağlık müdürlüğü Mardin’de başlayan ‘Aile Hekimliğine Uyum 1. Aşama Sertifikalı Eğitim Programı’ ile ilgili yaptığı basın duyurusunda şu açıklamaya yer verildi:
Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı tarafından, 2024/3. Grup “Aile Hekimliğine Uyum 1. Aşama Sertifikalı Eğitim Programı” Sağlık Bakanlığı Aile Hekimliği Eğitim ve İzleme Dairesi Başkanı Uzm. Dr. Tuğba Güler Sönmez’in açılış konuşmasıyla başlamıştır. 25-29 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak olan eğitim: Birinci aşama eğitim programının içeriği ve yapısı öğrenme gereksinimlerinin farkına varma ve benimseme, benimsenen gereksinimler için öğrenmeyi sağlama temel anlayışıyla kurgulanmıştır. Bunun yanında katılımcıların eğitim beklentilerini karşılayacak şekilde seminerler ve grup çalışmaları da yapılmaktadır.
Aile Hekimliğine Uyum Birinci Aşama Sertifikalı Eğitim Programı (Ana Başlıklar)
Aile Hekimliğinin Tanımı ve Temel Özellikleri
Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerinin Örgütlenme ve Finansman Modelleri
Aile Hekimliği Mevzuat
İletişimin Temelleri
Hasta Hekim Görüşmesi
Biyopsikososyal Yaklaşım
Klinik Problem Çözme (Ayrışmamış Hasta )
Periyodik Sağlık Muayenesi ve Birinci Basamakta Tanı ve Tarama Testleri
Aile Hekimliğinde Kanser Taramaları
Yetişkin Eğitimi-Eğitim Gereksinimlerinin Belirlenmesi-Hasta Eğitimi
Birinci Basamakta Kadın ve Üreme Sağlığı Hizmetleri
Bebek, Çocuk ve Ergen İzlemleri
Evlilik Öncesi Ve Çocukluk Çağı Tarama Programları & Mikro Besin Destek Çalışmaları
Yenidoğan Tarama Programları
Bulaşıcı Hastalıkların İhbar ve Bildirim Sistemi
Birinci Basamakta Bağışıklama Hizmetleri
Aile Hekimliğinde Araştırma ve Epidemiyolojiye Giriş
Eleştirel Makale Okum
Değerlendirme
Sertifikaya hak kazanabilmek için eğitimin tamamına katılmak ve değerlendirme notunun 60 ve üzeri olması gerekmektedir. Ayrıca katılımcıların bireysel değerlendirilmesi eğiticiler tarafından eğitim sürecindeki performansları gözlemlenerek ve kurs öncesi ve sonrasında uygulanan ön test ve son testlerle yapılmaktadır.
Programın değerlendirmesi her eğitim gününün sonunda katılımcılardan sözlü geribildirim alma ve kurs bitiminde katılımcılardan sözlü geribildirim ve yazılı değerlendirme alma şeklinde yapılmaktadır. Ayrıca kurs sonunda eğiticiler bir değerlendirme oturumu yaparak eğitim sürecini değerlendirmekte ve yazılı bir rapor hazırlamaktadırlar. Bu değerlendirmeler programı geliştirme yönünde kullanılmakta ve belirli aralıklarla tüm eğiticilerle paylaşılmaktadır.
Sertifika
Bu programı başarıyla tamamlayanlara geçerlilik süresi yönetmeliklerle belirlenen ve Sağlık Bakanlığınca tescil edilen “Aile Hekimliği 1.Aşama Uyum Eğitimi Sertifikası” verilecektir.