Mardin’de “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” paneli düzenlendi
Basının güçlü kalemleri, Mardin’in Yeşilli ilçesinde düzenlenen “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” konulu panelde okuyucularıyla buluştu.
Anadolu Yayıncılar Derneği, İçişleri Bakanlığı Sivil Toplum İlişkiler Genel Müdürlüğünün destekleri ve Yeşilli Belediyesinin ev sahipliğinde “Dijital Dünya ve Sosyal Medya Kullanımı” paneli düzenledi.
Panelin açılış konuşmasını Yeşilli Belediye Başkanı Hayrettin Demir, Midyat Belediye Başkanı Veysi Şahin, Yeşilli Kaymakamı Emre Öztürk yaptılar.
“Sosyal Medya düzenlemesi olumlu ancak sorunu kökünden çözmüyor”
Daha sonra panele geçildi. İlk konuşmayı oturum başkanı Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi Emin Pazarcı yaptı. Sosyal Medya’da sürekli itibar suikastları yapıldığını ve tüm dünyanın da bundan mustarip olduğunu anlatan Pazarcı, bu sorunun herkesin sorunu olduğunu ve çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.
Mecliste tartışılan Sosyal Medya düzenlemesinin olumlu ancak soruna çare olamayacağını dile getiren Pazarcı, sosyal medya şirketlerinin ülkelerin değil kendi kurallarını uyguladığını, sorunun da buradan kaynaklandığını belirtti.
“Seçimler bile manipüle edilebiliyor”
Takvim Gazetesi Yazarı Ekrem Kızıltaş da şunları söyledi: “Eğer ki; Kullandığınız bir ürüne eğer ücret vermiyorsanız, bedava kullanıyorsanız ürün sizsiniz. Bugün sosyal medya platformları biz onları kullandığımız için bizim üzerinden milyon dolarla kazanıyor. Bu işin ticari boyutu kısmen masum ama arka plan son derece karmaşık… Birçok ülkede seçimler bile manipüle edilebiliyor.”
“Sosyal medyadaki dezenformasyon artarak devam edecek”
Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet ise Türkiye’de yaşanan birçok olayın ve ayaklanmanın sosyal medya üzerinden başlatıldığına dikkat çekti. Gezi olaylarının sosyal medya üzerinden başlatıldığını aktaran Acet, terör örgütlerinin propaganda aracı olarak sosyal medyayı (Twitter) kullandıklarını söyledi. Sosyal medyadaki itibar suikastları ve dezenformasyonun 2023 seçimlerinde artarak devam edeceğini kaydeden Acet, bunun farkında olunması gerektiğini söyledi.
“18-34 yaş kullanıcıları yüzünü yıkamadan ve yataktan kalmadan sosyal medyaya giriyor”
İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, hazırladığı sunum eşliğinde sosyal medya kullanılan zamana dikkat geçti. Basa, “Türkiye’de günde 8 saat sosyal medya kullanılıyor. Dünyada ise 6 saattir. Dünyada 18-34 yaş kullanıcıları yüzünü yıkamadan ve yataktan kalmadan sosyal medyaya giriyor. Eskiden yatağın köşesinde su olurdu, şimdi ise telefon var. İnternet kullanıcıların yüzde 22’si 0-12 yaş arasında. Bu çok önemlidir.” dedi.
“Sosyal medya toplumu dejenere etti”
Panelin son konuşmacısı Mardin Life Genel Yayım Yönetmeni ve Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü, sosyal medyanın toplumu dejenere ettiğine dikkat çekti. Sosyal medyayı doğru kullanılması noktası bu gibi toplantının önemli olduğuna işaret eden Üründü, özellikle çocukların dijital dünyadan uzak tutulması yönünde tavsiyelerde bulundu.
Üründü, “Sosyal medya mecrası, ulusal sınırları olmayan küresel güçlerin sınırsız imkânlarını büyüten bir alan olarak düşünülebilir. Bugün hepimiz bir şekilde bu güçlerin kapanına ayağımızı kaptırmış durumdayız. Bundan kurtulmak için hepimize görevler düşüyor.” diye konuştu.