MARİŞ Başkanı Abdülkadir Akkuş,yerli ve yabancı tüm iş insanlarına seslenerek yatırıma davet etti
“Gelin Mardin 2.OSB’ye yatırım yapın hem sizin işiniz, hem ekonomimiz büyüsün”
Mardinli yatırımcı ve girişimcilere yol haritası sunan yaklaşımıyla bölge ekonomisine yön veren Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ) Başkanı Abdülkadir Akkuş, tüm iş insanlarınıMardin 2.OSB’de yatırıma davet etti. Akkuş “Gelin 2.OSB’ye yatırım yapın. Hem sizin işiniz hem şehrimizin istihdamı, üretimi, ihracatı ve ekonomimiz büyüsün. Biliyoruz ki, Mardin markasına yatırım yapanlar asla pişman olmayacaktır”dedi.
Yatırımcıların büyük ilgi gösterdiği Mardin’de, tamamlanma aşamasına gelen 2. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) girişimcilerini bekliyor. Mardin’in istihdam ve ekonomisine ciddi katkı sağlayacak olan 2.OSB’de alt ve üst yapı çalışmalarında sona gelindiğiniifade eden Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ) Başkanı Abdülkadir Akkuş,Mardinli iş insanlarının ulusal ve global ölçekte etkin birer aktöre dönüşmeleri için olağanüstü bir gayret gösterdiklerini belirterek, herkesi yatırıma davet etti. Tamamlanmak üzere olan Mardin 2.OSB’ninyeni yatırımlar için büyük fırsatlar sunduğunu belirten Akkuş, yeni organize sanayi bölgesinin yapılacak yeni yatırımlar için muazzam fırsatlar sunduğunu kaydetti.
Üretimin ve ihracatın yolu açılacak
Hem üyelerin hem de Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Mardinli iş insanlarının bu fırsattan faydalanmalarını istediklerini belirten Akkuş “Burada yapılacak yatırımladünyadaki trendlerle ve küresel pazarların talepleriyle uyumlu, katma değerli üretimin ve ihracatın yolu açılacaktır. Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Mardinli olsun olmasın yerli ve uluslararası tüm girişimcileri, 2. OSB’ye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Gelin 2. OSB’ye yatırım yapın. Hem sizin işiniz hem şehrimizin istihdamı, üretimi, ihracatı hem de ekonomimiz büyüsün.Tecrübelerimizden biliyoruz ki, Mardin markasına yatırım yapanlar asla pişman olmayacaktır” diye konuştu.
Abdülkadir Akkuş, 2. OSB’yi doluluk oranının yüzde 100’e ulaştığı Mardin 1. OSB’nin ardından yatırımı teşvik etmek ve ülke ekonomisini güçlendirmek üzere kurduklarını söyledi.
Mardin 2.OSB’yi çok önemsediklerini anlatan Akkuş “Mardin olarak ilk 7 ayda ihracatımızın yüzde81,6’sını Irak’a gerçekleştirmiş durumdayız. Ancak ihracatta hem sektörel, hem de bölgesel çeşitlendirmeye gitmemiz ve olası krizlere karşı dayanıklılığımızı arttırmamız gerekiyor. Yapımı tamamlanan 2. OSB, bu açıdan önemli bir fırsat sunuyor” dedi.
Yatırımcının memlekete dönmesi için fırsat
Mardin’in ekonomisi hakkında da bilgi veren Abdülkadir Akkuş, şunları söyledi: “Mardin 24,1 milyar TL’lik ekonomik büyüklüğüyle Türkiye’nin en büyük 34’üncü şehri. TÜİK verilerine göre Mardin’de 2015 yılında1,523 olan imalat sanayi girişim sayısı bugün 1,900’ü geride bırakmış durumda. Mardin’de istihdam son 5 yılda yüzde 23,5 artışla 2021 yılında 114,280’e yükseldi.
Mardin, 2020 yılını Covid-19 etkisine rağmen yüzde 13,7 artışla 903,9 milyon dolar ihracatla kapattı.2021 yılının ilk 7 ayında ise önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 artışla Mardin’den dünyaya 484,2 milyon dolar ihracat yapmayı başardık.İlk 7 ay itibariyle Türkiye’nin en büyük 21’inci ihracatçı iliyiz. Bu yıl ihracatımızda en büyük payı 220,5 milyon dolar ile hububat, bakliyat, yağlı tohumlar alırken, onu 67,4 milyon dolar ile hazır giyimkonfeksiyon sektörü izliyor. Çimento cam ve seramik sektörleri ile kimya sektörü takipçi konumdalar. Son yıllarda hazır giyim, tekstil, cam, mobilya, kimya, makina akşamları, demir-çelik gibi sektörlerden hem yerli hem yabancı yatırımcıların bölgeye ilgisinin arttığını görüyoruz.
Bölgesel çeşitlilik daha da artacak
Demir-çelik, kimya, cam gibi alanlarda yatırımcılarımızın bir kısmını MARİŞ olarak programlarımızda da ağırladık. Mardin’e yatırım kararı alan ve bu yatırımı hayata geçirenlerin Mardin’e yatırım yapma kararından pişman olmadıklarını, aksine diğer yatırımcıları da bu konuda cesaretlendirdiklerini gördük. 2. OSB sayesinde sektörel ve bölgesel çeşitliliğimizin artacağına; makineden kimyaya, mobilyadan otomotiv yan sanayiye kadar geniş bir yelpazede yerli ve yabancı yatırımcıların Mardin’de üretim fikrine büyük ilgi göstereceğine inanıyorum.
Diğer yandan, birçok Mardinli girişimci İstanbul, Gaziantep, İzmir, Mersin, Adana gibi kentlerde ticari faaliyetlerini yürütüyor ve bu kentlerden dünyaya önemli ihracatlar gerçekleştiriyor. 2.OSB, bu yatırımcılarımızın memleketlerine dönmeleri açısından da büyük bir fırsat anlamına geliyor.”
MARİŞ HAKKINDA
Mardinli İş Adamları Derneği (MARİŞ), 2015 yılında İstanbul’da bir grup Mardinli iş sanayici ve iş adamı tarafından kurulmuş olup; Mardin’in tarihi ve kültürel kodlarına işlemiş sorumluluk duygusu ve çoğulculuk ışığında Mardinli iş adamlarının ulusal ve global ölçekte etkin birer aktöre dönüşmelerini amaçlayan bir iş birliği platformudur.
2016 yılında seçilen mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir AKKUŞ ve yönetimi döneminde genel merkezine kavuşan, üyeler arası ticari ve sosyal işbirliği yönünde çalışmalarını yürüten MARİŞ,
her sektörden 1700’ü aşkın üyesi, bünyesinde bulunan İSO 1000 firmaları ile oluşturduğu “İş Adamı Derneği” kimliği ile ön plana çıkmaktadır.