MAÜ Coğrafi İşaret Tescil Denetimlerine Başladı
Mardin Artuklu Üniversitesi 2026 Yılı kapsamında coğrafi işaretli yöresel ürünlere yönelik denetim süreçlerini başlattı.
Mardin Artuklu Üniversitesi TÜRKPATENT Bilgi ve Doküman Birimi öncülüğünde, 27–31 Ocak 2026 tarihleri arasında ilgili komisyon üyelerinin katılımıyla Coğrafi İşaret Mahreç Tescilli ürünlere yönelik denetimlerin aralıklı olarak gerçekleştirileceği duyuruldu.
Yerel ürünlerin tescillenerek kentin tanıtımına katkı sağlaması, turizm potansiyelinin artırılması, ürün standartlarının korunması ve esnafın desteklenmesi amacıyla yürütülen coğrafi işaret tescil süreçleri; ilgili kurumlar tarafından yapılan başvurular doğrultusunda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu tesciller, kamunun çok yönlü yararını gözeten önemli bir mekanizma olarak öne çıkmaktadır.
Denetimler kapsamında, Coğrafi İşaret Mahreç Tescilli altı yöresel ürünü üreten ve bu ürünlerin tedarik zincirinde yer alan işletmeler; kullanılan malzemelerin içerik ve miktarları, üretim yöntemleri ile mahreç amblemi kullanımına uygunluk kriterleri esas alınarak incelenecektir.
Denetimlere Mardin Artuklu Üniversitesi Turizm Fakültesi, Mardin Ticaret ve Sanayi Odası ile Mardin İl Tarım ve Orman Müdürlüğü temsilcilerinin katılacağı; coğrafi işaretli Mardin Kebabı, İncasiye, Firkiye, Alluciye, Harire ve Irok yöresel lezzetlerinin belirlenen kriterler doğrultusunda denetleneceği bildirildi.
Ayrıca, coğrafi işaretli ürünleri üreten veya tedarik zincirinde yer alan işletmelerin, “Mahreç Amblemi” kullanımına ilişkin denetlenme taleplerini ilgili başvuru formu üzerinden iletebilecekleri belirtildi.
Başvuru talep Linki: https://docs.google.com/forms/u/0/d/e/1FAIpQLScfk41QK_Uv-w1mawl-ystJkUqn5j2I6yowebJXW5k1xaaZ7w/viewform?pli=1&authuser=0
