Sağlıklı Beslenme Okulda Başlar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı Beslenme Okulda Başlar

Gününün büyük bir kısmını okulda geçiren çocuklar için okulda nasıl beslenecekleri çok önemlidir.

Sağlıklı ve doğru beslenme çantalarını hazırlamak ve besin güvenliğini sağlamak anne babaların görevidir. Hızlı büyüme ve gelişme nedeni ile okul çocuklarının pek çok besin öğesine olan ihtiyacı hayatın diğer dönemlerine oranla daha fazladır. Bu dönemde çocukların doğru beslenme alışkanlıkları kazanmaları ile yeterli ve dengeli beslenmeleri oldukça önemlidir.

Sağlıklı beslenmenin yanında çocukların daha hareketli bir yaşam tarzı benimsemeleri, fiziksel aktivite düzeylerinin arttırılması ve bu konuda desteklenmeleri sağlıklı olmanın ön koşuludur.

Çocuklar televizyon karşısında daha az zaman geçirmelidir.

Tüm bunlar, aynı zamanda çocukların dikkat ve uyum yeteneklerinin geliştirilmesi ve sosyalleşmeleri açısından önem teşkil etmektedir. Düzenli ve yeterli uyumaları sağlanmalıdır. Çocukların boy uzunlukları ile ağırlıklarına dikkat edilmeli ve izlenmelidir. Okul Çağı Çocuklarına Yönelik Sağlıklı Beslenme Önerileri Çocukların sağlıklı beslenmesi için dört besin grubunda bulunan besinlerden yeterli miktarlarda ve dengeli şekilde tüketmeleri gerekmektedir.

Süt grubunda yer alan süt, yoğurt; et grubunda yer alan et, tavuk, yumurta, kuru baklagiller; sebze ve meyve grubu ve tahıl grubuna giren ekmek, bulgur, makarna, pirinç vb. besinlerin her öğünde yeterli miktarlarda tüketilmesine dikkat edilmelidir.

Açıkta satılan besinler, yeterince güvenilir ve temiz değildir. Ayrıca, uygun koşullarda muhafaza edilmedikleri için çabuk bozulma riski taşırlar. Bu nedenle, özellikle okul çevresinde açıkta satılan besinlerin kesinlikle satın alınmaması konusunda çocuğumuzu uyarmalıyız.

SABAH KAHVALTISI ŞART

Bütün gece süren açlıktan sonra günün en önemli öğünü sabah kahvaltısıdır. Kahvaltısını yapmayan veya eksik yapan çocuk uzun süre aç kaldığı için kendini güçsüz hisseder, dikkat, çalışma ve öğrenme yeteneği azalır, okul başarısı düşer. Çocuklar hastalıklar karşısında savunmasız kalır. Daha sağlıklı bir nesil için; Çocuğumuza her sabah mutlaka kahvaltı yaptırmalıyız. Peki, kahvaltıda neler olmalı?

Seçenekler:

• Seçenek 1: Bir bardak süt, bir yumurta, zeytin, ekmek, meyve veya domates.

• Seçenek 2: Bir bardak meyve suyu, peynirli omlet, ekmek.

• Seçenek 3: Bir bardak süt, tahıl gevreği, meyve.

• Seçenek 4: Bir bardak süt tahin pekmez veya tahin helva, ekmek, meyve.

• Seçenek 5: Bir bardak süt, ekmek, 3-4 ceviz içi veya fındık ezmesi, meyve.

Sağlıklı beslenme çantasında neler olmalı?

Öğrenciler okul çevresinde açıkta satılan besleyici değeri düşük ve sağlıksız besinleri tüketmemelidir. İmkanlar çerçevesinde haşlanmış yumurta, peynir, ızgara köfte, haşlanmış, tavuk ve haşlanmış et gibi besinleri seçerek ekmek arası yapıp beslenme çantasına koyabiliriz.

Bunun yanında mevsimine uygun sebze ve meyve koyarak hem beslenme çantasını zenginleştirilebilir hem de çocuğun vitamin ihtiyacını karşılamasını sağlarız. İçecek olarak ayran veya süt mükemmel bir seçimdir.

Dikkat etmemiz gereken başka önemli bir nokta beslenme çantasının her gün çok iyi temizlenmesidir.

Çocuklar geleceğimizdir, geleceğimizi koruyalım.

Diyetisyen Zuhal Bulut