Şair, yazar Cegerxwîn ölüm yıldönümünde Diyarbakır’da anıldı
Kürt edebiyatının önemli isimlerinden Cegerxwîn, ölümünün 40. yılında düzenlenen etkinlikle anıldı.
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı, Şair ve Yazar Cegerxwîn’in ölüm yıldönümü nedeniyle anma etkinliği düzenledi.
Program Cegerxwîn’in yaşamından kesitlerin sunulduğu bir sinevizyon gösterimiyle başladı. Ardından moderatörlüğünü KASED Başkanı Saliha Ayata’nın yaptığı “Kürt Edebiyatı ve Müziği Arasındaki İlişki Cegerxwîn Şiirinin Kürt Müziğine Katkısı” başlıklı söyleşiye Yazar Dilawer Zeraq konuşmacı olarak katıldı.
Zeraq, Cegerxwîn’in birçok tiyatro oyunu, öykü, şiir, anı ve fabl yazdığını ürün yelpazesinin çok geniş olduğunu ve bu anlamda çok yönlü bir yazar olduğunu ve Cegerxwîn’in şiirleriyle birçok ünlü sanatçıya ilham olduğunu ve geniş halk kitlelerine ulaştığını, Cegerxwîn’in şiirinin bir özelliği de imgelerini yoktan yaratmamasıdır. Sözlü edebiyat ve klasik edebiyattan yararlanıp şiirlerinin temellerinden yeni unsurlar yaratmış ve onları yeniden inşa ettiğini söyledi.
Kürt müziği ile Kürt edebiyatı arasındaki ilişkinin yapısal olduğunu belirten Zeraq, bu ilişkinin Kürt dilinin kendi içinde kendi müziğini yaratmasına olanak sağladığını belirtti.
“Cegerxwîn, şiirlerinde Kürt toplumuna ait ritmi yakalayan bir şairdir” diyen Zeraq, “Kimi şairler büyük sözlerle edebi eserleri beslerler ve o kullandıkları sözcüklerin altında ezilirler, kimisi de küçük sözcüklerle edebi yaratımlarını büyütürler ve edebiyatı da bununla paralel büyür. İşte Cegerxwîn böyle bir şair. Küçük ve basit kelimeleri devleştiren bir edebiyat dehasıdır. Örneğin bu sözcüklerle ‘gulfiroş’u yaratır. Cegerxwîn, ideoloji ile düşüncesini, halkın acılarına iner ve onları nakış nakış işler.”
Söyleşinin ardından anma etkinliği sanatçı Dilzar’ın Cegerxwîn’in şiirlerinden bestelenen şarkılarını seslendirmesiyle sona erdi.

