1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Çelik, “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı”da Mardin’i gündeme taşıdı

Çelik, “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı”da Mardin’i gündeme taşıdı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çelik, “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı”nda Mardin’i gündeme taşıdı

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, TOBB tarafından Ankara’da düzenlenen “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı”na katılarak Mardin sorunlarını gündeme taşıdı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB)  Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bakan Yardımcıları ve Bakanlık bürokratlarının katılımıyla gerçekleştirilen “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısı”na katılan Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik yaptığı konuşmada Mardin Havalimanı Daimi Gümrük Statüsü Kapsamına Alınması ve Lojistik Merkezinin Kurulması gibi önem arz eden konuları dile getirdi.

Mardin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hatip Çelik, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in de hazır bulunduğu “Oda/Borsa Başkanları İstişare Toplantısında yaptığı konuşmada şunları söyledi;

Mardin iş dünyasının finansmana erişimi kısıtlıdır.

Başta tekstil sektörü olmak üzere sanayi ve hizmet sektörü Mardin’in en önemli istihdam kaynaklarıdır. Mevcut durumda yeni yatırımların gerçekleştirilmesi ve artan maliyetlere karşılık mevcut işletmelerin ihtiyaç duyduğu işletme finansmanı erişim çok sıkıntılıdır. İşsizlik oranını azaltılması ve işletmelerin devamlılığı için özellikle 6. Bölge ve Deprem Bölgesine yönelik sıfır faizli kredi olanaklarının geliştirilmesi teklif edilmektedir. Verilen kredilerin birebir takibinin gerçekleştirilerek yerinde kullanımının takip edilmesi çok büyük önem arz etmektedir.

Sanayi altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir.

Mardin İli önemli ölçüde sanayi yatırımı çekme potansiyeline sahiptir. Bu kapsamda hem 1. OSB hem de altyapısı tamamlanan 2. OSB’de doluluk oranı %100’e ulaşmıştır. Yatırımların aksamaması için Midyat OSB yatırımının hızlandırılması ve Mardin 2. OSB genişleme alanının altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir. Buna ek olarak hali hazırda altyapı ve üstyapısı sanayi yatırımlarına elverişli olan Derik ve Midyat Mülteci Kamplarının vakit kaybettirilmeden OSB alanlarına dönüştürülmesi önerilmektedir.

Mardin’in ulaştırma ve lojistik altyapısının geliştirilmesi gerekmektedir.

Mardin’in havayolu, demiryolu ve karayolları ile lojistik imkânları hâlihazırda mevcuttur. Bunların amaca yönelik olarak stratejik bir bakış açısıyla multi-modal tarzda entegrasyonuna ve geliştirilmesine ihtiyaç vardır. Demiryolu taşımacılığı önemli maliyet avantajları sağlamasına rağmen halihazırda altyapı yetersizliğinden kullanılamamaktadır. Karayolları ağında çevre yollarının olmaması ve Habur Otobanının tamamlanamaması ilin dezavantajlı konuma geçmesine sebep olmaktadır. Buna ek olarak önemli bir lojistik üssü olması gereken ilde lojistik merkez olamadığından konum avantajı kullanılamamaktadır. Bu kapsamda Mardin için;

  • Mardin Havalimanı daimi gümrük statüsü kapsamına alinmasi
  • Havalimanı uçuş sayısının arttırılması ve alanın uluslararası uçuşlara açılması
  • Çevre yollarının tamamlanması
  • Habur Otobanının inşa edilmesi
  • Demiryolunun geliştirilmesi
  • Lojistik Merkezin kurulması