Mardin MÜSİAD başkanlığına Bülent Tekin seçildi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesinin 9. Olağan Genel Kurulu yapıldı. Kurulda MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet İleri görevi Mali Müşavir Bülent Tekin’e devretti.
Geniş bir davetli topluluğunun katılımı ile gerçekleştirilen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Mardin Şubesi 9. Olağan Genel Kuruluna Mardin Valisi/Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mahmut Demirtaş, AK Parti Mardin Milletvekili Cengiz Demirkaya, Mardin Artuklu Üniversitesi Prektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, AK Parti Mardin İl Başkanı Faruk Kılıç, Faruk ibrahim Özbek, Genel merkez yönetim kurulu üyesi Hasan Ekmen, Genel merkez yönetim kurulu üyesi Yurt içi Teşkilatlanma Komisyonu 5. bölge sorumlusu Gazi Yıldız, MÜSİAD geçmiş dönem İl Başkanları Mehmet Ali Dündar, Mehmet Nurettin Kasap, Kamu kurum müdürleri, sivil toplum örgütleri temsilcileri ile çok sayıda davetlinin hazır bulundu.
Mardin’de bir otelin toplantı salonda düzenlenen ve Kur-an Tilavetiyle başlayan MÜSİAD Mardin Şubesi 9. Olağan Genel Kurul Toplantısında Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından genel kurul, MÜSİAD genel merkezi tarafından hazırlanan ve yerel genel hizmet ve hedefleri içeren sinevizyon gösterimi yapıldı.
MÜSİAD Mardin eski şube başkanı da olan AK Parti Mardin eski İl Başkanı Mehmet Ali Dündar’ın divan başkanlığında oluşturulan divan ile devam eden genel kurulda MÜSİAD Mardin Şube Başkanı Mehmet İleri’nin yaptığı konuşmada kadim şehrin sahip olduğu güzelliklere dikkat çekerek, Mardin tarım, tarıma dayalı sanayi ve turizm olmak üzere 3 ana başlık altında değerlendirdi.
“ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNE DAHA FAZLA İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR“
Mardin’de üretim ve ihracatta yönelik ülkemizden en fazla Irak’a yönelik ihracat yapıldığına işaret eden İleri, “Türkiye’den Irak’a yıllık olarak; 15 ila 20 milyar dolar arasında değişen oranlarda ihracat gerçekleşmektedir. Mardin’den ise sadece 1.2 milyar dolar seviyesinde ihracat yapılmaktadır. Yapılan bu ihracat kalemlerine baktığımızda en çok un ve unlu mamuller yer almaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımız dile getirdiği gibi üretim ve ihracata yönelik çalışmalarımıza Mardin ili olarak daha fazla arttırmamız gerekiyor. Ancak sanayi üretimi olarak Mardinimizi daha iyi ve verimli katma değeri yüksek üretim ve üretime dayalı ihracat yapılabilmesi için organize sanayi bölgelerine daha fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Programa alınan OSB.’lerin bir an önce kurulmasını gerektiğini düşünüyorum ilimizde organize sanayi Bölgesi alanında, alanlarının az olması nedeniyle tüm şirketlerimiz organize sanayi bölgelerinde yer bulma sıkıntısı yaşamaktadır. Şirketlerimiz kurumsallaşamamaktadır, markalaşma yolunda hızlı mesafe kat edemiyoruz. Şirketler sadece bir iki ve üç kuşaklardan sonra diğer kuşaklara aktarılamıyor. Şirketler ne yazık ki ömürlerini tamamlamış olup faaliyetlerine son vermek zorunda kalıyorlar. OECD ülkelerine baktığımızda; sanayi bölgeleri için ciddi alanlar tahsis edilmekte üretime ciddi katkılar sunulmaktadır. Mardin turizme gelinince; daha iyi verimli olmak adına kadim şehri Mardin’in bir hoşgörü şehri olduğunu unutmayalım, şehre gelen misafirlerimizi en iyi şekilde ağırlayalım. Gelen misafirlerimize gereken özel bir ihtimamımı göstermekle yükümlüyüz. Konaklama yönünden ilimizde yeteri kadar konaklama yeri olmadığından turizmden istediğimiz verimi alamamaktayız. Konaklamayı arttıracak yatırımların önüne açmak hepimizin başlıca görevi olsa gerek. MÜSİAD’daki görevim boyunca bana verilen desteklerden dolayı Sayın genel başkanımız başta olmak üzere Sayın Valimize, kamu kurum müdürlerimize önceki dönem il başkanlarımıza yönetiml kurulu üyelerimize ve sivil toplum örgütlerimize şükranlarını sunuyorum.” dedi.
Vali Mahmut Demirtaş, programda yaptığı konuşmada, MÜSİAD’ın hak, hukuk, adalet, güven ve refahın milli ve manevi değerlerle birleştirildiği, ekonomik ve siyasi anlamda saygın bir Türkiye için çalışan örnek bir sivil toplum kuruluşu olduğunu söyledi.
“MÜSİAD’ın gerçekleştirdiği çalışmalarla devletimizin ve milletimizin medeniyet yolculuğunda önemli işlere imza attığına şahidiz.” Diyen Vali Demirtaş, “Zira burada, bu çatı altında buluşan herkes, daha güçlü, daha büyük ve daha müreffeh bir Türkiye hayalinde birleşiyor. Bizler kamu yöneticileri, sizler iş dünyamızın temsilcileri olarak, bu hayali gerçekleştirmek için var gücümüzle çalışıyoruz. Bahsettiğimiz bu hayali gerçekleştirme yolunda Sayın Cumhurbaşkanımızın ilan ettiği Türkiye Yüzyılı Vizyonunu iyi tahlil etmek, özümsemek gerektiği kanaatindeyim. Her şeyden önce Türkiye Yüzyılı Vizyonu; ülkemizin önüne koyduğu, içinde 2023, 2053 ve 2071 gibi kritik eşikleri de barındıran fevkalade önemli bir vizyon belgesidir. Ülkemizi sanayide, tarımda, finansta, savunma sanayinde, eğitimde, sağlıkta, kültürde, turizmde lider ülke konumuna yükseltmeyi hedefleyen topyekûn bir vizyon armonisini içermektedir. Bunları hayata geçirirken istikrar, verimlilik, iletişim, demokrasi, bilim, dijitalleşme, üretim, sürdürebilirlik ve kendi değerlerimize sahip çıkma gibi hassas noktaların da göz ardı edilmediği aşikârdır.” dedi.
“Mardin’imizde taş üstüne taş koyacak herkese kapımızın açık”
Türkiye Yüzyılı Vizyonunun yerli ve milli kalkınma stratejileri istikametinde çalışarak tüm sektörlerde jeopolitik bir güç haline dönüşme hedefi olarak özetlemenin mümkün olduğunu dile getiren Vali Demirtaş, “Kurulduğu günden bugüne çalışmalarını yerli ve milli kalkınma stratejileri üzerine kurgulayan MÜSİAD’ın da Türkiye Yüzyılı Vizyonunun en önemli aktörlerinden biri olacağı kanaatindeyim. MÜSİAD’ın ülkemizi ve insanımızı önceleyen bakış açısıyla önümüzdeki yüzyılı Türkiye Yüzyılına dönüştürecek projeleri hayata geçireceğine yürekten inanıyorum. Bizler de Mardin’imizde Türkiye Yüzyılı Vizyonu bağlamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gerek Valilik gerekse Büyükşehir Belediyesi olarak kentimize dair fikri, planı, projesi olan herkesle istişare ediyoruz. Malumunuz burası Mardin. Taş işçiliğinin, ustalığının başkentinde yaşıyoruz. O nedenle yolumuza değil, Mardin’imizde taş üstüne taş koyacak herkese kapımızın açık olduğunu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
“Daha yaşanabilir bir Mardin”
Mezopotamya’ya nazır bu kadim kenti, tarihte olduğu gibi yeniden tarımda lider kent konumuna çıkarak projeleri hayata geçirdiklerini belirten Vali Demirtaş, şunları söyledi.
“Kurduğumuz yeni OSB’lerle sanayide de söz sahibi kılmayı hedefliyoruz. Turizm alt yapısını güçlendirerek taşın dile geldiği, kil mührü elinde bulunduran Mardin’i, turizmde de kürsünün bir numarasına çıkarma gayreti içerisindeyiz. Mardin mutfağını gastronomide zirveye çıkarmak için önemli adımlar atıyoruz. Daha yaşanabilir bir Mardin hayalini gerçekleştirmek için yerel yönetimlerimiz eliyle çalışmalar yürütüyoruz. Kamu, üniversite ve sanayi işbirliğini önemsiyor; istihdam sorununun çözümüne yönelik tedbirler alıyoruz. Kentimizi sosyal, kültürel ve sportif alanlarda düzenlediğimiz etkinliklerle buluşturuyor, insanımızın nefes alacağı alanlar açıyoruz. Kısacası “insanı yaşat ki devlet yaşasın” şiarıyla mesai mefhumu gözetmeksizin Mardinli hemşerilerimiz için çalışıyoruz. Tüm çalışmalarımızın özeti “kadim kent Mardin”e bir de “marka kent Mardin” sıfatını kazandırmaktır. Bunu mutlaka başaracağız. Bunu el birliği, iş birliği ve gönül birliği ile mutlaka başaracağız. Bin yıldır yurt tuttuğumuz bu kadim topraklarda, oynanmaya çalışılan her türlü oyunu bozacağız. Bize biçilen dar gömleği yırtıp atacak; kendi bedenimize uygun, bizzat kendimizin biçip diktiği elbiseyi üzerimize giyeceğiz. Türkiye Yüzyılı Vizyonuyla milletimizi, devletimizi, Mardin’imizi ve Mardinli hemşerilerimizi daha müreffeh, daha yaşanabilir, daha huzurlu, daha mutlu, daha güvenli bir gelecekle mutlaka buluşturacağız. Genel Kurul Toplantısının bir kez daha ülkemiz, bölgemiz ve Mardin’imize hayırlı olmasını temenni ediyorum.”
Vali Demirtaş, sözlerinin sonunda görevi devreden MÜSİAD Şube Başkanı Mehmet İleri ve yönetim kurulu üyelerine emeklerinden dolayı teşekkür ederken başkanlığa seçilen Bülent Tekin ile yeni yönetim kurulu üyelerine çalışmalarında başarılar diledi.
“MAKAMLARIN İNSANLARI YÜCELTTİĞİ DEĞİL, İNSANLARIN MAKAMLARI YÜCELTMESİ GEREKTİĞİ BİR DÖNEMİ YAŞIYORUZ”
MÜSİAD’ın yeni dönem il başkanlığı görevine getirilen Mali Müşavir Bülent Tekin ise, MÜSİAD’ın misyonu; ulusal ve uluslararası düzeyde bağımsız ve bağlantısız hareket eden bir işadamları derneği olduğuna işaret ederek, “Önceden belirlenen ilke ve değerleri paylaşan üye sayısını artırmak, üyeleri arasındaki dayanışmayı geliştirmek ve kendi içinde sağladığı bu birlik ve beraberlik ruhuyla ülkemizin maddi ve manevi yönden gelişmesine katkıda bulunmaktır.
İşte böyle misyon ve vizyonu olan güzide bir camianın şube kurucu üyesi olmaktan ve üyelerimizin teveccühü ve genel merkezimizin tensipleriyle bu genel kurulumuzdan sonrada Şube Başkanı olarak vazifeyi deruhte etmekten büyük bir şeref ve onur duyacağımı belirtmek isterim.
Makamların insanları yücelttiği değil, insanların makamları yüceltmesi gerektiği bir dönemi yaşıyoruz. Anadolu’da çokça bilinen “Ululuk ne mal iledir, ne sal iledir, ne câh iledir. Begım ululuk kemâl iledir.” sözüyle insandaki kemalatın kişinin özünde bulunan yüksek ahlakta olduğu, malın, makamın veya yaşın bir insanı yüceltmesinde kıymeti harbiyesinin olmadığıdır.
“BATININ “MİM SİZ” MEDENİYETİNİ ŞİDDETLE KINIYORUM”
Aziz dostlar. Üstad’ın ifadesiyle Kur’an Kerim, mürşidimizdir, imamımızdır her bir adapta rehberimizdir. Yakın geçmişte İsveç’te yaşanan, Kur’an’ın ifadesi ile “belhum adal” yani hayvandan bile daha aşağı derekede olan bir insan müsveddesinin, mukaddes kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yaptığı menfur saldırıyı kınıyor ve lanetliyorum, bu eylemi ifade özgürlüğü bağlamında değerlendiren batının “mim siz” medeniyetinide şiddetle kınıyorum.
Yine yakın geçmişte Nusaybin yolunda 5 Iraklı kardeşimizin hunharca katledilmesinide nefretle kınıyor ve lanetliyorum. Hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah’tan rahmet, yakınlarına sabr-ı cemil niyaz ediyorum. Bu iki hadise ve benzeri yaşanan hadiseler karşısında bütün zerratım ve ruhu canımla “Zalimler için Yaşasın cehennem!” diyorum. dedi.