1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Duyan: Mardin, Un ihracatında Türkiye birincisi konumunda

Duyan: Mardin, Un ihracatında Türkiye birincisi konumunda

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Duyan: Mardin, Un ihracatında Türkiye birincisi konumunda

Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nasır Duyan, yatırım ve ihracat çalışmalarını değerlendirdi.

Mardin ilinde görev yapan basın mensupları ile bir araya gelen Mardin OSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Duyan, “Genişleme alanımız kalmadı. Yatırım için talepler var. Bu bölge insanı kendi bölgesine yatırım yapmaya devam ediyor ve devam edecektir. 1. OSB’nin yatırım alanı doldu. 2. OSB’nin genişleme alanı için yer talep ettik.” diye konuştu

Artuklu-Kızıltepe kara yolunda 3 bin 200 dönüm üzerinde kurulu Mardin OSB’de düzenlenen basın toplantısında, açıklamalarda bulunan OSB Başkan Vekili Duyan, gıda ağırlıklı bir OSB oldukları için diğer OSB’ler açısından daha iyi bir durumda olduklarını, İhracata dayalı Mardin OSB’de 214 fabrikanın bulunduğunu ve 7.500-8.500 kişiye istihdam sağlandığını belirten Duyan Un ihracatında Türkiye birincisi konumunda olduklarını ve Türkiye’nin Un ihracatının yüzde 30-35’nin Mardin tarafından karşılandığını söyledi.

“MARDİN, ORTA DOĞU’YA AÇILAN KAPI”

Mardin OSB Başkan Vekili Nasır Duyan, şunları kaydetti:

“OSB’de üretim genelde tarıma dayalı, en fazla üretim gıda sektöründe, sonrasında tekstil, kozmetik ve farklı sektörler geliyor. Genişleme alanımız kalmadı. Yatırım için talepler var. Bu bölge insanı kendi bölgesine yatırım yapmaya devam ediyor ve devam edecektir. 1. OSB’nin yatırım alanı doldu. 2. OSB’nin genişleme alanı için yer talep ettik. Midyat ve Nusaybin ilçelerindeki OSB’ler için çalışmalar devam ediyor. Batıdan yatırım yapmak isteyenler için bölgemiz müsait. Orta Doğu’ya açılacaksa mutlaka Mardin’e yatırım yapması gerekiyor. Mardin, Orta Doğu’ya açılan kapı olmasından kaynaklı olarak avantajlı bir durumda.”

“SURİYE NORMALE DÖNERSE TİCARETİMİZ ARTAR”

Duyan, Mardin’in Suriye ve Irak’a yakınlığının yanı sıra teşvik uygulamaları ve genç nüfus yoğunluğu dolayısıyla yatırımcılara çok büyük bir avantaj sağladığını vurguladı.

Barış sürecin herkesin desteklediğini ve en fazla bu coğrafyanın bunu istediğini, Bu sürecin sonuçlanması Suriye ile yeniden ticaretin başlaması demek, en önemlisi Suriye’deki Musul sınır kapısı da ticarete açılırsa Mardin ekonomisinin ve ihracatının daha fazla artacağına dikkat çeken Duyan, “Suriye’deki sıkıntılar biterse ve en önemlisi Nusaybin Sınır Kapısı da ticarete açılırsa Mardin ekonomisi daha hızlanacak, daha fazla artacak beklentisi içindeyiz. Bir önceki sene 1 milyar 50 milyon dolar ihracatımız oldu, geçen yıl da 1 milyar 20 milyon dolar ile kapattık. Yatırımlar devam ediyor. İşçi sayımız düşmedi. Dönemsel 7 bin 500 ile 8 bin 500 arasında.” diye konuştu.

“DEMİRYOLU YÜK TAŞIMACILIĞI BAŞLARSA İHRACATIMIZ KATLANIR”

2024’te 18 işletmenin açılması için ruhsat talebi geldiğini, bu sene ilk üç ayda 8 ruhsat talebi aldıklarını belirten Duyan, yük taşımacılığı için Demiryolunun geliştirilmesi ve Mardin’e getirilmesi taleplerinin olduğunu bunun gerçekleşmesiyle denizaşırı ülkelere daha çok ihracat yapma imkanına kavuşacaklarını Mardin’in avantajlarını artıracağını belirterek, “Demiryolu olursa bizim için daha iyi çünkü Deniz aşırı ülkelere daha rahat ihracat yaparız. Mesela bazen Afrika ülkelerine ihale oluyor onun ihalesi oluyor maliyetten dolayı biz giremiyoruz. Makarna nispeten gidiyor ancak demiryolu ile limanlara daha rahat ürün taşıyıp ihracatımı yükseltebiliriz.”

 

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir