GGC’den Gazeteciler Günü açıklaması

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nden 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklaması

Güney Doğu Gazeteciler Cemiyeti 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü nedeniyle bir açıklama yaptı.

Merkezi Diyarbakır da bulunan ve üyesi olduğumuz GGC yönetim kurulu adına yapılan 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

1961’de gazetecilerin hakları için verdikleri mücadele sonucu basın çalışanlarına bazı haklar ve yasal güvence sağlayan 212 sayılı kanunun düzenlenmesi sağlanmış ve 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştı.

Ancak 1971 yılındaki askeri müdahaleden sonra ülkede gazetecilerin bazı haklarının geri alınması üzerine kutlama gününün adı, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak değiştirildi.

Bugün, gazetecilerin hakları konusunda maalesef 1971’in de gerisindeyiz.

Bu nedenle 1961 ruhuna yeniden ihtiyacımız var.

Türkiye’de basın mensuplarının yarısından fazlası yerel medyada istihdam edilmektedir.

Basın İlan Kurumu tarafından resmî ilanlarla desteklenen gazetelerde asgari kadronun korunmasıyla binlerce gazetecinin istihdamı güvence altına alınması sağlanıyor.

Ancak, bu durumun ciddi anlamda suistimal edildiğine şahitlik ediyoruz.

2021 ve 2022 yıllarında etkisini arttırarak sürdüren ekonomik krizin özellikle yerel gazeteler üzerindeki olumsuz etkileri nedeniyle bu suistimale değinmedik.

Son bir yıl içerisinde resmi ilan tarifesine Mart ayında %70, Aralık ayında ise %100 oranında olmak üzere iki defa zam yapıldı.

Bu zamlar sonrasında gelirlerini arttıran gazetelerin bir çoğu, suistimalden vazgeçmiş değil.

Naylon kadrolarla bu işi kotarmaya çalışan gazeteler var.

Çalışanlarının maaş kartlarını alıp asgari ücretin yarısını bile vermemek suretiyle basın çalışanlarının alın terini gaspeden gazeteler var.

212 sayılı Basın Kanununa göre gazetelerinde çalıştırdıkları basın mensuplarının sigortasını, yıpranma payı dediğimiz ‘fiili hizmet zammıyla’ yatırmayan gazeteler var.

Biz Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti (GGC) olarak, yerel basının ayakta kalması için mücadele verirken, gazete patronlarının kendi çalışanlarının haklarını gaspetmesine sessiz kalamayız.

Gazete patronlarını yasalara ve yönetmeliklere uymaya davet ederek bu yanlışlardan derhal geri dönmeleri çağrısında bulunuyoruz.

Bu yanlıştan dönmemekte ısrar eden gazeteler için Basın İlan Kurumu ile işbirliği içinde çalışarak, yasal süreçleri işletecek ve çalışan gazetecilerin haklarına kavuşmasını sağlayacağımızı buradan ilan ediyoruz.

İNTERNET YASASIYLA GAZETECİLERE YENİ İSTİHDAM ALANLARI OLUŞACAK

Yakın geçmişte TBMM’de kabul edilen yasayla internet haber sitelerine Basın İlan Kurumu tarafından remi ilan verilmesinin sağlanmasını büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz.

İnternet haber sitelerinin resmî ilandan faydalandırılmasıyla, özellikle zayıflamış olan yerel basın yeniden güçlenecek ve işsiz gazeteciler ile iletişim fakülteleri mezunu gazeteci adaylarına yeni istihdam alanları yaratılmış olacak.

Özellikle bu alanda da basın mensuplarının istihdamını güvence altına almak için oluşabilecek suistimallere karşı Basın İlan Kurumu’nun tavizsiz çalışmasını destekleyeceğiz.

TEREL TV VE RADYOLAR KADERİNE TERKEDİLEMEZ

Diğer taraftan, yerel TV ve radyoların kaderlerine terkedilmesini kabul etmiyoruz.

TV ve radyolarda yayınlatılan kamu spotlarının, resmî ilan mantığıyla ücretlendirilmesini ve yerel TV’lerin uydu giderlerinin RTÜK tarafından karşılanmasını talep ediyoruz.

Aksi halde binbir zorlukla ayakta durmayı başarmış bir avuç televizyon ve radyo da kapısına kilit vurmak zorunda kalacaktır.

Bu sorunların ivedilikle ve kararlılıkla çözüme kavuşması beklentisi ve 10 Ocak’ı yeniden bayram olarak kutlayacağımız günlerin özlemiyle günümüz kutlu olsun.

GÜNEYDOĞU GAZETECİLER CEMİYETİ YÖNETİM KURULU