Kızıltepe kadın emeği tandır evlerinin açılışı yapıldı
Kızıltepe Kaymakamlığı, Kızıltepe Belediyesi ve Kızıltepe Üreten Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi işbirliğiyle hazırlanan proje kapsamında yapılan Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri’nin açılışı gerçekleştirildi.
Dicle Kalkınma Ajansı (DİKA) destekli Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri’nin açılışına ilçe Kaymakamı/Belediye Başkan vekili Fatih Cıdıroğlu, Eşi Dr. Ayşe Cıdıroğlu, DİKA Genel Sekreteri Murat Kati, kurum müdürleri ile birçok davetli katıldı. Cıdıroğlu eşi ile birlikte tandır evini gezip, ekmek yapan kadınlarla sohbet etti. Tandırlarda pişen ekmekler tadılmak üzere açılışa katılan davetlilere ikram edildi.
“15 ÇEŞİDE YAKIN TANDIR EKMEĞİ ÜRETMEYE ÇALIŞACAĞIZ”
Açılışta konuşan Kaymakam Cıdıroğlu şunlara söyledi: “Tandır bu bölgede önemli ve bu projede iyi düşünülmüş bir plan. Gönül ister ki diğer mahallelerimize de yayalım. Arkadaşlarımızın araştırdığına göre 15 çeşide yakın tandır ekmeği var ama günümüzde 4 çeşit olarak üretiliyor. Bizler seri üretimin yanında da geçmişte kalan ekmeklerimizi araştırıp bunları da üretmeye çalışacağız. 15’e kadınımıza istihdam sağlamayı düşünüyoruz. Kadınlarımızın ev ekonomilerine katkı sağlamayı düşünüyoruz. İlk etapta günlük 3 bin 500 civarı ekmek hedefimiz var.
Burası dışında satış noktaları da düşünüyoruz. Parkımızda yer alan tandır evimizin yanındaki işletmeyi belediye olarak kooperatifimize tahsis ettik. Burada ekmeğin yanında çilek bahçesindeki çileklerimizden yapılan dondurma, reçel gibi ürünlerimizin de satışını yapacağız inşallah. Bunun dışında belli caddelerde satış noktaları kurmayı düşünüyoruz” dedi.
“DEZAVANTAJLI KADININ KADINLARA İSTİHDAM SAĞLANACAK”
Kızıltepe Kadın Emeği Tandır Evleri projesi kapsamında kadınlara istihdam sağlanması hedefiyle ilçenin merkezinde 350 m2 lik alana ve Bahçelievler mahallesinde inşa edilen tandırlarda günde ortalama 3500/4000 adet ekmek üretimi yapılarak satılacak ekmeklerden elde edilen gelir ile ev ekonomilerine katkıda bulunmaları sağlanması amacıyla istihdam edilecek 15 dezavantajlı kadının giderlerine ve tandır bakım ve onarımlarına harcanacağı, gelirden Kooperatifin gelir elde etmeyeceği belirtildi.
Kurulacak tandır merkezi sayılarının ileriki dönemlerde artırılması, her mahallemize en az 1 tandır evi yapımı planlanırken, Bölgenin 5000 yıllık bir kültüre sahip geleneklerinden biri olan ve unutulmaya yüz tutan tandır kültürünün ileriki dönemlerde yeniden canlanması sağlamanması ve projeden elde edilen ürünlerin ulusal ve uluslararası organizasyonlarda tanıtımını yaparak Mezopotamya’yla özdeşleşen buğdayın hammadde olarak kullanılmasının yanı sıra marka değeri yüksek ürünlere dönüşmesini ve pazarlanmasını sağlamak amacıyla ulusal ve uluslararası çapta Tandır Ekmeği festivalleri düzenlenmesi planlanmakta.