Mardin Ovası için ikinci ürün önerisi ‘Soya Fasulyesi’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mardin Ovası için ikinci ürün önerisi ‘Soya Fasulyesi’

Ziraat Teknikeri M. Hanifi Müslümoğlu, Kızıltepe ovasında bu yıl ikinci ürün olarak soya fasülyesi ekmeğe başlandığı belirterek, kendisinden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımını yaparak verimi kaliteye artırdığı ve gübre tasarrufu sağladığını söyledi.

Soya fasulyesinin besin değerinin çok yüksek olan bir sıcak iklim bitkisi olduğunu ve Mardin ovasında ikinci ürün olarak üretilebileceğini belirten Ziraat Teknikeri M. Hanifi Müslümoğlu, “Bir baklagiller bitkisi olarak soya, havadaki serbest azotu toprağa bağlar kendisinden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımı yaparak verimi kaliteye arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir” açıklamasında bulundu.

Kızıltepe ovasında bazı tarım üreticilerinin bu yıl ikinci ürün olarak soya fasülyesi ekmeğe başladığı belirten Güneydoğu Anadolu Mısır Üreticileri Ve İşletmecileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ziraat Teknikeri M. Hanifi Müslümoğlu, Soya için; Harika Bitki, Kutsal Bitki, Tanrı Bitkisi, Üreyen Altın, Sarı Mücevher ve Doğu’nun Kemiksiz Eti gibi isimler kullanarak, verdikleri önemi ortaya konduğuna dikkat çekerek şunları söyledi;

Tohumlarında % 18-24 yağ ve % 30-40 protein bulunur. Küspesi % 16 protein içeriği ile değerlidir. Unu, ekmek ve makarna unlarına belli oranlarda katılır. Süt, salça, et, kahve yapımında da yararlanılır. Hem insan beslenmesinde hem de hayvan beslenmesinde kullanılır. Ayrıca sabun, kağıt, mum, zamk maddeleri, basımevi mürekkepleri, kandil yağları gibi maddelerin yapımında da değerlendirilir. Bu özellikleriyle soya fasulyesinin ülkemizde yaygınlaştırılması gerekmektedir.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinde hem ana, hem de ikinci ürün olarak yetiştirilebilir.

Bir baklagil bitkisi olarak soya, havadaki serbest azotu toprağa bağlar kendisinden sonra ekilecek olan ürün için toprağın onarımı yaparak verimi kaliteye arttırır ve gübre tasarrufu sağlar. Ekim nöbeti için en uygun bitkilerden birisidir.

İkinci ürün tarımında çok erkenci çeşitler hariç, ekim işlemi kesinlikle Temmuz ayına bırakılmamalıdır. Geciken ekimler verimi azaltmakta, ilk bakla yüksekliğini ve bitki boyunu kısaltmakta ve ayrıca hasat olgunluğunda gecikmeye yol açarak kurutma problemlerini ortaya çıkarmaktadır.

Ayrıca iklim koşullarından dolayı ilimizde ikinci ürün olarak yetiştiriliyor olması diğer bir avantajdır.

Soya Fasulyesi çapa bitkisi olması nedeniyle yetişme süresi boyunca devamlı çapalanır ve toprakkabartılır. Dolayısıyla yabancı otlardan temizlenmiş, havalanmış bir toprak bıraktığından, iyi bir ekim nöbeti bitkisidir. Her türlü kültür bitkisiyle ekim nöbetine girebilir.

Mardin’in Kızıltepe İlçesinin köylerinde bu yıl ikinci ürün olarak Soya Fasulyesi ekilişi yapılmış ve yaptığımız incelemelerde bu ürünün artık alternatif bir ürün olarak Mardin de yetiştirilebilmesi için ekonomik olarak diğer ürünlerden daha fazla kâr getirmesi gerekir. Üreticilerimize bol ve bereketli bir sezon diliyorum.