1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sağlıklı akciğere sahip olmak elimizde

Sağlıklı akciğere sahip olmak elimizde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sağlıklı akciğere sahip olmak elimizde

 

Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, sağlıklı bir akciğerle uzun yıllar yaşamak için yapılması gerekenleri 10 maddede sıraladı.

 

Sağlıklı akciğerlerin ömrü 150 yıl kadar olmakla birlikte tüm organ kanserleri içinde ölüme en sık yol açan akciğer kanseridir. Akciğer sağlığımızı güçlendirmek ve uzun yıllar sağlıklı bir akciğerle yaşamak elimizde…

Özel Kızıltepe İpekyolu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Şemsi Kalkan, sağlıklı bir akciğerle uzun yıllar yaşamak için yapılması gerekenleri 10 maddede sıraladı. İşte o maddeler…

 

EGZERSİZ YAP!

Aktif olup egzersiz yap. Nefes al, hareket et, yaşadığını fark et. Kalp ve akciğer sağlığı için 20-30 dakika düzenli yürüyüş ve ya hafif koşu yeterli olacaktır.

 

SİGARA İÇME!

Sigara kronik bronşit, KOAH,akciğer kanserinin bir numaralı nedenidir. Sigara zararları uzun süreçte ortaya çıktığından erken tanı şansı çok düşüktür. Sigara içme süresi, başlangıç yaşı, tüketilen miktar çok önemlidir. Kişi ne kadar erken yaşta sigaraya başlamışsa, sigara içme süresi ne kadar uzunsa, günlük içilen sigara sayısı ne kadar fazla ise akciğer kanserine yakalanma riski o kadar yüksektir.

 

RADON GAZINA DİKKAT ET!

Radon gazı doğadaki kayalar ve topraktaki radyoaktif uranyumdan açığa çıkar ve evlerimize sızar. Kanserin en sık ikinci nedenidir. Bundan korunmak için evlerinizi sık havalandırınız.

 

EVLERİMİZ AKCİĞER SAĞLIĞIMIZ İÇİN RİSK TEŞKİL EDEBİLİR!

Halıları haftada 2 kere elektrikli süpürge ile süpürünüz. Kirler, tozlar ve mantarlar halıların tüylerinin içinde birikebilir, havaya karışarak ciğerlerimize gidebilir. Evde nemlendirici, klima kullanıyorsanız, bunları iyi temizlemeniz, bakımını yaptırmanız ve temiz su kullanmanız gerekir. Evdeki ocak, kombi, fırın, şofben gibi ısıtma-pişirme cihazlarınızı ve bacalarını yılda bir kere kontrol ettiriniz. Evde tahtakurusu, hamamböceği gibi haşaratları barındırmayınız. Bunların tozları havaya karışarak alerjik hastalıkları ve astımı tetikleyebilir.

 

BOLCA SU TÜKETİN!

Günlük olarak yeterince su tüketin! (1.5-2 litre gibi). Su az alındığında solunum yüzeyleri ve sekresyonlar kurur, çıkartmak güçleşir.

 

SOLUNUM EGZERSİZLERİ

Solunum egzersizleri yapın! Aralıklı olarak derin soluk alıp verme hareketleri yapabilirsiniz.

 

ELLERİNİZİ SIK YIKAYIN!

Soğuk algınlığı gibi mikrobik hastalıklar genellikle kirli ellerden, ağza veya buruna mikropların taşınması ile bulaşır.

 

SOLUNAN HAVA KALİTESİNİ TAKİP EDİN!

Yaşadığımız yerdeki fabrikalar, bacalar, araçlar, tozlar ve polenler havayı kirletir. Kirli hava, özellikle yaşlılar, çocuklar ve akciğer hastalığı bulunanlar için çok sıkıntı oluşturabilir, kirli havanın hâkim olduğu günlerde evden çıkmamaya özen gösteriniz.

 

DOKTOR TAKİBİNDE OLMAYI İHMAL ETMEYİN

Bilinen akciğer hastalığı (intersitisyel akciğer hastalığı, mesleki akciğer hastalığı, daha önce akciğerde tahribat yaratan tüberküloz, KOAH ve zatürre öyküsü varsa) sağlığınızı korumak konusunda daha dikkatli hareket edin. İlaçlarınızı düzenli kullanın, doktor takibinde olmayı ihmal etmeyin.

 

DÜZENLİ SAĞLIK KONTROLÜ YAPTIRIN!

Sağlığınız elden gitmeden önce düzenli check-up’lar ile erken tanının avantajlarını yakalayabilirsiniz.