SARILIK
HEPATİT B VİRÜSÜ(2)
SEYRİ ve TEDAVİSİ
Özel Mardinpark Hastanesi Dahiliye/İç Hastalıkları Uzman Doktor Haydar Boynukara halk arasında sarılık olarak bilinen HEPATİT B VİRÜSÜ ile ilgili olarak önceki yazısının devamın virüsün seyri ve tedavisi koularında bilgilendirmede bulundu.
Enfeksiyon başlangıcında genellikle belirti vermez. Şikayetler virüs vücuda girdikten 30 ile 180 gün arasında ortaya çıkar. Akut enfeksiyonlarda ciltte ve gözlerde sararma, karın ağrısı,bulantı, kusma, iştahsızlık, hafif ateş, yorgunluk ve koyu renkli idrar görülebilir. Hastaların önemli bir kısmında hastalık hiç belirti vermez, bu yüzden bu şikayetlerden birisi varsa, ya da hiç şikayeti olmasa bile belli aralıklarla hepatit testlerini yaptırmak gerekir.
Kan testlerinde 6 aydan uzun süreli bu virüs saptanırsa artık hastalık KRONİKleşmiştir, yani süregen hale gelmiştir. Doğum anında anneden hastalık bulaşan bebeklerde %90 kronikleşir, diğer geçişlerde %5-10 civarında kronikleşme olur. Bu durum anne ve anne adaylarında hepatit testlerinin yapılmasının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bize.
Kronikleşenlerin genelinde bir şikayet ya da belirti olmaz, ancak ilerleyen yaşlarda yaklaşık %25’inde karaciğer SİROZU ve KANSERi gelişme ihtimali vardır.
Kronik Hepatit B iki şekilde karşımıza çıkar.
1.Taşıyıcılık
Virüs karaciğere yerleşir, çoğalmadan, hastalık yapmadan karaciğerde bekler. Ancak bulaştırıcıdır. Tedavi gerekmez. Düzenli aralıklarla HBV-DNA testiyle virüsün çoğaiıp çoğalmadığını takip etmek gerekir. Önerilen takip süresi 6 ay-1yıl arasıdır.
2.Aktif Kronik Hepatit
Virüs sürekli çoğalma halindedir. Bulaştırıcıdır. Tedavi gerektirir. Tedavi edilmezse karaciğerdeki hasar SİROZA kadar ilerleyebilir.
TEDAVİ:
*Hepatit B AŞISI, 60 ülkede ulusal aşı programında yer almaktadır. Doğumdan hemen sonra 3 doz olarak yapılır(0, 1, 6.ayda)
Bu aşı toplumun %95’ini tam korur. Bu açıdan çocukların aşılarının eksiksiz yapılması çok önemlidir.
*Aynı şekilde bağışıklığı olmayan yetişkinler de aşı olabilmektedir.
*Akut enfeksiyonda tedavi sadece semptomlara yönelik yapılır, antiviral tedavi gerekmez.
*Taşıyıcı olanlarda tedavi GEREKMEZ.
*Aktif Kronik Hepatit B tanısı alanlarda ise ağızdan alınan antiviral ilaçlar (Tenofovir, Entekavir) kullanılır.
*Siroz ve karaciğer yetmezliği durumunda ise KARACİĞER NAKLİ uygulanabilir.