Türkiye Olgunlaşma Enstitüleri Vizyon Çalıştayı Mardin Olgunlaşma Enstitüsünde Gerçekleştirildi
Mardin Olgunlaşma Enstitüsü’nde 1-2 Mart 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen Olgunlaşma Enstitüsü Vizyon Çalıştayı Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Sayın Hümeyra ŞAHİN, Milli Eğitim Bakanımızın eşi Sayın Rana SELÇUK, Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürü Sayın Mehmet Nezir GÜL, Prof. Dr. Hülya TEZCAN, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Sosyal, Kültürel Eğitimler ve Faaliyetler Daire Başkanı Sayın Ahmet Vefa GÜLER, Mardin İl Milli Eğitim Müdürü Yakup Sarı, sanat, akademi ve moda dünyamızın önemli isimleri ve Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen 24 Olgunlaşma Enstitüsü Müdürlerinin katılımıyla gerçekleştirildi.
Açılış programında konuşan Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya SELÇUK’UN Eşi Rana SELÇUK Hanımefendi, “Olgunlaşma Enstitüleri kültürümüzün korunması, mesleki eğitimin sürdürülmesi ve el sanatları birikiminin gelecek nesillere taşınması noktasında çok önemli bir misyon icra etmektedir. Olgunlaşma enstitüleri tasarım sektörüyle de ilişkilerini güçlendirerek kendini yenilemelidir. Kaliteli el sanatları ortaya koyarak, sanatta altın oranı yakalamalıdır. Ülkemizin her bölgesinin kendine has zanaat ve sanat dalının en iyi örneklerini üretmelidir.” dedi.
Açılış programında konuşan Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürümüz Sayın Mehmet Nezir GÜL ise; “Genel Müdürlüğümüze bağlı olarak faaliyet gösteren 22 Olgunlaşma Enstitümüz geçmişten günümüze kat ettikleri yolda, eğitimin yanı sıra araştırma faaliyetleri ile kültür birikimine fayda sağlarken, topladığı verilere dayalı eserlerin ulusal ve uluslararası platformlarda yaptığı sergi ve sunumlarla tanıtımını yapmaktadır.” Diyerek Olgunlaşma Enstitülerinin önemini vurguladı.
Protokol konuşmaları ile başlayan Program sunumlarla devam etti.
Prof. Dr. Hülya TEZCAN Türk-İslam kültürel geçmişi üzerine gerçekleştirdiği sunumda katılımcıları geçmişten günümüze kültürel bir yolculuğa çıkardı. Araştırmacı yazar Sayın Serap EKİZLER SÖNMEZ ise gerçekleştirdiği “İslam’da hendesi tezyinatın yolculuğu” isimli sunumu ile Selçuklu ve Osmanlı döneminde uygulanan motiflerdeki gizemi ve geometrik zekâyı gözler önüne sererek tezyinatta kullanılan her bir motife farklı anlamlar yükledi.
Sunumların ardından Danışma Kurulu tarafından Mardin Olgunlaşma Enstitüsünün atölye ve sergi alanları gezilerek, çalışmaları incelendi. Mardin Olgunlaşma Enstitüsü çalışmaları hakkında detaylı sunum gerçekleştiren Metin DEĞER, Mardin’in kaybolmaya yüz tutmuş meslekleri ile ilgili çalışmaları ve sosyal sorumluluk projelerini anlattı.
Çalıştayda, olgunlaşma enstitüleri vizyonu ve yönetmelik çalışmaları konuşuldu, sonuçlar derlenerek raporlandı. İki günün sonunda tamamlanan çalıştay katılımcıların ve misafirlerin kadim şehir Mardin’i gezmesi ile son bularak katılımcılar geldikleri şehirlere uğurlandı.