1. Haberler
  2. Yazarlar
  3. Fıtık nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Fıtık nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Fıtık nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?

40 yaş üstü her bireyin kabusu haline gelen omurga rahatsızlıklarında gelişen tıpla birlikte oluşturulan yeni tedavi yöntemleri “ameliyatsız” çözümler sunuyor.
Uzman fizyoterapist Ömer Arif Çetin, fıtık, halk arasında omurga eğriliği olarak bilinen skolyoz ve yine halk arasında kas spazmı olarak da geçen fibromiyalji hastalıklarının nedenlerini ve tedavi yöntemlerini şu sözlerle anlattı.
Fıtık, omurgalar arasında amortisör görevi gören disklerin (zorlama, düşme, ağır kaldırma ya da zorlanması sonucu) kayması ve yırtılması ile meydana gelir. Bel fıtığı, boyun fıtığı, sırt fıtığı ve kasık fıtığı olarak incelenebilir.
Fıtık dört evreden oluşur;

– Bulging

– Protrüzyon

– Ekstrüzyon

– Sekeztrasyon

Fibromiyalji nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Tam olarak teşhisi ve nedeni bilinmemekle beraber yapılan araştırmalara göre kas ve kemiklerde ağrı ile genel bir yorgunluk hissedilen uygu düzeninde problemlere ve bilişsel bozukluklara neden olan kronik yani uzun süreli bir durumdur.

Fibromiyalji de uygun terapi ve yaşam tarzında yapılabilecek değişiklikler sayesinde yaşam kalitesini arttırmak mümkündür. Fiziksel terapi kasların dayanıklılığını ve güçlülüğünü arttırmak için cihazlarla ve manuel tekniklerle yapılan uygulamalar sonunda hasta kendini daha dinç ve güçlü hisseder. Ağrı tedavisine yönelik yapılan kas gevşetme uygulamaları ve kayropraktikile beraber uzun süreli bir sonuç elde edilebilir

Skolyoz nedir? Tedavi yöntemleri nelerdir?
Skolyoz halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinen bir hastalıktır. Konjenital (doğuştan) ve İdiopatik (sonradan oluşan ve nedeni bilinmeyen) olmak üzere iki çeşitte inceleyebiliriz. İdiopatik (sonradan oluşan ve nedeni bilinmeyen) skolyoz çeşidi, S ve C olmak üzere ikiye ayrılır.

Derecelerine göre yapılan uygulamalar değişmekle birlikte 45 derece altındaki skolyoz dereceleri yapılan fizik tedavi, manuel terapiler, kas güçlendirme teknikleri ve egzersizler ile birliktedereceler yüksek oranda minimum seviyeye düşürülür ve istenilen sağlıklı derece elde edilmiş olunur.