Kızıltepe’de yeni ürün Buğday’ın hasadı gerçekleştirildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kızıltepe’de yeni ürün Buğday’ın hasadı gerçekleştirildi

Kızıltepe ovasında ekilen buğdayın ilk ürünü Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde satışı gerçekleştirildi.

 

Halit Solhan

Mardin Kızıltepe ilçesinde geçen hafta Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezinde alımı gerçekleştirilen ilk ürün arpanın ardından kuru tarımdan elde edilen ilk hasat Buğday Hububat ve Ticaret Merkezine getirilerek satışı gerçekleştirildi.

 

Mezopotam’ya ovasının verimli topraklarına sahip Kızıltepe ovasında ekimi gerçekleştirilen hububat ekimlerinin hasat mevsimi başladı. Geçen hafta gerçekleşen ilk arpa hasadının ardından ilk buğday hasadı yapılarak ticari satışı yapıldı.

İlçeye bağlı kırsal Örencik Mahallesinde ( Harabkürk köyü) Abdurrahim Topçul adındaki çiftçinin 40 dönümlük kuru alana ektiği üründen elde edilen yaklaşık 2 ton 1. Kalite makarnalık buğday, Kızıltepe Hububat ve Ticaret merkezinde 6100 liraya satın alındı.

 

Kuru tarımdan elde edilen ilk hasad buğdayın hububat merkezinde satışa getirilmesi ile ilgili açıklamalarda bulunan Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi ve Zahireciler Derneği başkanı Mehmet Şerif Öter, Bugün çiftçimizin satışa getirdiği kuru tarım üründen elde edilen buğdayın masrafını karşılamadığını belirterek GAP projesinin bir an önce hayata geçirilmesi beklediklerini söyledi.

 

Öter yaptığı açıklamada, “Bugün Örencik köyünden çiftçimiz Abdurrahim Topçul arkadaşımız 40 dönümlük alana ektiği susuz tarım buğdayını hasadı gerçekleştirerek hububat merkezimize getirdi. 2022 ürünü 1. Kalite makarnalık 2 ton buğdayı Hububat merkezi esnaflarımızdan İzzettin Denktaş tarafından 6100 lira fiyata satın alındı.

Çiftçimiz 40 dönüm alana 1.600 kg tohum atmış, bunun yanında gübresi, ilacı, mazotu gitmiş traktörü kullanmış ve 2 ton ürün alabilmiş. Bu durumda çiftçimiz su olmadığı için zarar etmiştir.

Kızıltepe ovamızda çiftçimizin ektiği alanların yüzde 20’si kuru yüzde 80’ı sulu alanlardan oluşmakta ancak bu sulu tarımın gerçekleştiği tarımsal alanlarda Çiftçimiz kendi imkanı ile açtığı artezyen kuyuları ile sulama yapmak zorunda kalmakta bu defada elektrik sorunu ile karşı karşıya kalmakta.

Bölge ekonomisin yanı sıra ülke ekonomisine de büyük katkısı olacak olan ve 48 yıl önce temeli atılan GAP projesi maalesef bir türlü bitirilemediği için çiftçinin girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Arazi coğrafyası bakımından Polatlı ilçesinden sonra en verimli araziye sahip olan ve hububat deposu olan bölgemizde GAP projesi hayata geçirildiği takdirde ülkemiz gıda alanında hiçbir sıkıntı ile karşı karşıya kalmayacağı gibi bölgemizde ve ülkemizde istihdama ve ekonomiye de büyük katkı sunacak. “ Dedi.

 

Yeni hasad döneminin çiftçiye ve ülkeye hayırlı olması temennisinde bulunan Kızıltepe Hububat ve Ticaret Merkezi ve Zahireciler Derneği başkanı Mehmet Şerif Öter, sulu alanlarda ekilen buğdayların da yaklaşık 15-20 gün sonra hasadına başlanmasının beklendiğini aktardı.