Mardin’de İlk Defa Ameliyatsız Kalp Deliği Tedavisi Yapıldı
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülkif Karahan Mardin’de İlk Defa Ameliyatsız Kalp Tedavisi gerçekleştirdi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülkif Karahan liderliğindeki ekip tarafından Mardin’de ilk defa yapılan başarılı tedavi sayesinde, halk arasında kalbin delik olması diye bilinen önemli bir kalp hastalığı ameliyatsız olarak iyileştirildi.
Mardin’de ilk defa yapılan ameliyatsız kalp deliği tedavisinin niteliği hakkında açıklama yapan Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülkif Karahan:
‘’Kalbin iki üst odacığı yani kulakçıklar arasındaki atriyal duvarın herhangi bir bölgesinde defekt olup temiz kanın bir kısmı sağ kulakçıktaki kirli kan ile karışmaktadır ve sağ kalpte büyümeye neden olmaktadır. Bir başka deyiş ile iki atriyumun birbiriyle bağlantılı olması şeklinde tanımlanan bir konjenital kalp defektidir (doğumsal biçimde kalbin yapısal bozukluğudur). Bu yüzden akciğerlerde oksijenlenmiş kanın bir kısmı aort ile organlarımıza gönderileceğine, bu açıklıktan kısa devre yaparak tekrar sağ kalbe oradan da akciğerlere geçiş yapar. Bu olay yıllar içinde akciğere giden kanın artmasına bağlı olarak kalp içindeki basınç dengelerini değiştirir, akciğer damarlarında basınç yükselmesine, bazı kalp boşluklarının büyümesine, kasılma gücünde azalmaya ve aritmilere neden olabilir.
Sağ kalp boşluklarında büyümeye neden olmayacak kadar küçük bir atriyal septal defekt tedavi gerektirmez. Semptomlar mevcutsa veya sağ kalp boşluklarında büyüme varsa atriyal septal defektin kapatılması önerilir. Bu işlem için, bir yama olarak şemsiye şeklinde bir cihaz, bir kateter aracılığıyla kasık bölgesindeki geniş çaplı bacak damarından girilerek kalbe ulaştırılır ve daha sonra şemsiye deliği kapatmak için açılır ve boşluklar arasındaki bağlantı kesilir.
Hastalar işlem sonrası periyodik olarak 1. ay, 6. ay ve 12. ayda ekokardiyografi ve gerek görüldüğü takdirde Transözofajial Ekokardiyografi ile değerlendirilmelidir. Perkutan kapatma işlemi sonrası 6 ay boyunca antitrombositer tedavi verilmelidir. İlk 6 ay içinde yapılacak olan endokardit için yüksek risk teşkil eden girişimlerde antibiyotik proflaksisi önerilmektedir.’’ Şeklinde konuyu özetledi.
Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde 29 yaşında öğretmen erkek ve 58 yaşında ev hanımı kadın hastalarımızın kalplerinde 17 mm ve 19 mm kalp delikleri saptanması üzerine; Tıp Fakültemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zülkif Karahan liderliğinde; Uzm Dr Raşit Tanircan, Uzm Dr Fetullah Kayan, Anestezi Sorumlusu Tıp Fakültesi Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Hakan Akelma ve anjiografi laboratuvarının tecrübeli hemşireleri ve teknisyenleri ile anjiografi yöntemiyle başarılı bir şekilde ASD kapatma işlemleri uygulandı.
Mardin’de ilk defa yapılan başarılı tedavi için; Tıp Fakültemizin Öğretim Üyeleri olan; Prof. Dr. Mehmet Zülkif Karahan ve Doç. Dr. Hakan Akelma ile birlikte Tıp Fakültemizin ve Mardin Eğitim ve Araştırma Hastanesinin değerli ekibini tebrik ediyoruz.