“Samimiyet Testinin” Engel Olduğu Hayırlı İşler!
Aslında samimiyet, işleri ileriye taşımak için muharrik içsel güç ve enerji olması gerekirken, günümüzde o kadar sıkıntılı bir hal almış ki neredeyse “engel” raddesine gelmiştir.
Nasıl mı?
Buna cevap vermeden önce bir meselenin altını çizmem gerek: her şeye mutlaka bir kulp takanlar, hiç kimseyi beğenmeyenler, her şeyi eleştirecek bir şeyler bulanlar; hiç bir işe yaramayan hiç bir başarısı, emeği, eseri olmayanlardır…
Ve böyle oldukları için de kimsenin bir eser, üretim yapmasını da istemezler ki kendilerinin “boş oldukları” anlaşılmasın veya haset ve kıskançlıklarının üstünü örtsün.
İşte, bunun için de genellikle “samimiyet” kartını kullanırlar.
Neymiş? Aklını kendine sakla! Neymiş? Samimi olmak lazım! Neymiş? Uzatılabilir…
Mübarekler! Selefi salihin bunca mirası “riya olsun” diye mi bırakmış. Allah’tan korkun.
Allah’a şükürler olsun ki sizin gibiler o devirde yoktu veya vardı da şimdilerde az da olsa var olan bazı samimi şahsiyetler gibi onlar da çok samimi olduklarından böylesi kıskançların “samimiyet testi tuzağına” düşmeden, boş laflarını dinlemeyip bize bu kadar değerli mirası bırakmışlar.
İbn Kayyım el-Cevziyye’nin Medâricu’s Sâlikîn olarak bilinen ama tam adı “Medâricu’s-sâlikîn beyne menâzili iyyâke na‘budu ve iyyâke nestaîn” adlı eserde (2/95) Cüneyd-ı Bağdâdî’nin (rahimehullah) bu konuda şöyle dediği nakledilmektedir:
İhlas: “Allah ile kul arasında bir sırdır. Onu ne bir melek bilir yazsın, ne bir şeytan bilir bozsun ne de bir heva-nefs bilir meylettirsin.”
Hal böyleyken, samimiyet testini sopa olarak kullanmak, birbirimizi yapacağımız hayırlar üzerinden samimiyet testine çekerek engellemeye çalışmak; yok efendim “bu hayrı yapmak için önce samimi olmak gerekir” söylemini öne sürerek insanları hayır yapmaktan alıkoymak ne kadar samimidir.
Elbette ki “ameller niyetlere göredir” niyetin de halis olması gerekir. Ama bunu test etme makamı kim?
Başkasının samimiyetini kendi gibi beşer olan yani sorumlu ve mükellef olan birisi nasıl test etmeye kalkışma cüretini gösterebilir! Acaba bu; ne kadar samimi bir davranıştır? Bunu test etmeye kalkışanlar ne yaptıklarının farkındalar mı acaba?
Kaldı ki bu, Allah’ın sorgulayacağı bir şeydir.
Bırakın insanların samimiyetini Allah test etsin zira bu test Allah’a hastır vesselam.
M.Burhan Hedbi
19.01.2025
Sayın Seydam bir konu ancak bu kadar güzel aktarılabilirdi yüreğinize sağlık.