TOPLUMUN EN GEREKSİZ MESLEĞİ
Bugünlerde bir seçim atmosferi daha sona erdi ,bu seçimin bir parçası olan muhtarlık mesleği hakkında düşünürken, bu mesleği ne işe yaradığı bir türlü mantığıma uyduramadım.
Muhtarlık birimi ilk olarak 1829 yılında 2. Mahmut tarafından yeni çeri ocağı kaldırılarak, yeniçerilerin yokluğunda küçük birimlerin güvenliğini korumak için kuruldu.
Daha sonra hükümet adına çeşitli adlardaki vergileri köylülerden toplayarak görevlerini sürdürdü.
Devlet tarafından kendilerine silah verilerek, maaş bağlandı İş paraya gelince muhtarlık yarışı kızışmaya başladı şimdilerde ise hizmet adına hiçbir fonksiyonu olmayan bir meslek haline gelmiştir.
BüyükŞehir Belediyelerinin kurulması ile sadece hizmet muhbirliği gibi bir görevleri dışında hiçbir fonksiyonları kalmamıştır.
Tüm vergiler artık online tahsil edilmekte zira bu hizmetler e-devlet üzerinde yapılmaktadır. sosyal medyanın yaygın kullanım alanına sahip olmasıyla hiçbir fonksiyonları kalmamış Büyük şehir Belediyelerinin Kurulması ilede tüzel kişilikleri sona ermiştir.
Kendilerine yapılan tebligatlarda, Tebligat kanunu 35. Maddesi gereği dava konusu olduklarında usulsüz tebligat olarak sayıldıklarından tebligat ile ilgili fonksiyon kaybı yaşamışlardır nitekim etebligat sistemleri onları bu hususta gereksiz kılmıştır onları tanımlarken kendilerine hizmet muhbirliği dememin sebebi köyde eksik hizmetlerin devlete bildirilmesiyle ilgili sorumluluk sahibi olmalarından kaynaklanmaktadır. bu hizmetlerin yapılması ile ilgili zaten belediyeler bu görevi yaptıklarından, hizmet muhbirliği görevlerinede gerek kalmamıştır.
Peki bu gereksiz mesleğin zararları nelerdir maaş hususunda anlaşmazlıklar toplumsal zarar oluşturmaya başlamış, kapitalist düzen bu maaş üzerinden köylerde ve mahallerde insanları bir birine kırdırmakta, insanlar arasında fitne ve fesat tohumları ekmektedir zira muhtarlık devlet yönetiminde gerkeksiz ve gereksiz olduğu kadarda milletin sırtına yüklenmiş bir meslektir. İkametgah gibi bir belgeyi bile artık e-devletten almak mümkündür devlete olan yükleri yıllık milyonlarla ifade edilebilecek rakamlara ulaşmışlardır öte yandan seçimlerde hiçbir bütçesi ve yetkisi olmamalarına rağmen seçilmek için çok büyük vaatlerde bulunmaktadırlar son dönemlerde maaşların asgari ücret seviyesine çıkarılmasıyla köylerde ve mahallelerde akrabalar arasında üretilen fitne ve fesatlıklardan dolayı ölümler, cinayetler, yaralanmalar ve ailelerin bölünmesi had safaya çıkmıştır. Seçmenler ve adayların çoğu feodal zihniyetle hareket ederek, egoist, tavırlar sergilemekte, eğitim seviyelerin düşüklüğü ile öfke patlmasınsa neden olmaktadır.
Sonuç olarak ;Sayın yöneticilerin hiçbir fonksiyonu kalmamış bu gereksiz mesleğin varlığına son vererek devleti ve milleti hem maddi hem de manevi bir yükten kurtarmış olacaktır. Zira bu gereksiz mesleğin kaldırılmasıyla birlikte seçimlerdeki cinayet ve kavgalarında önüne geçecektir bu mesleğin yokluğunda belediylerde var olan muhtarlık birimleri geliştirilerek köy ve mahallerin ihtiyacı tespit edilecektir.
Dr. Haluk Saruhan
08.04.2024
Evet okudum haklı tarafı mutlaka vardır kabul ediyorum fakat devleti yönetenler brokrasiden yerel yönetimlere muhtarsız yönetmeye ne kadar hazırlar muhtarların devlet ile vatandaş arasında üstlenmiş oldukları sorumlulukları bürokrasi ve yerel yöneticiler ne kadar sorumluluk alır aldı diyelim ülkeyi muhtarsız yönetmeye vatandaş ne kadar hazır ancaba bürokrasi ile yerlel yönetimler bunca sorumlukları üstlensin ve üstesinden gelsin. Vatandaş ise muhtarsız hizmet istemesini bilsin ve ezberlesin. Varsın muhtarlıklar kalsırılsın ama bu günkü şartlarda asla muhtarsız başarı sağlanmaz SAYGILARIMLA